Gemeente Dordrecht


---

Welstandscommissie op nieuwe leest

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met een nieuwe organisatie, taken en werkwijze van de Welstands- en Monumentencommissie die voortvloeit uit het nieuwe welstandsbeleid. De Welstandsnota is vastgesteld in juni 2004.

Belangrijkste wijziging die aan de gemeenteraad wordt voorgesteld is dat er naast de Welstands- en Monumentencommissie een `Kleine Commissie' ontstaat en dat het aantal commissieleden wordt terug-gebracht van zes naar vijf. De Welstandsnota is het kader voor de advieswerkzaamheden.

Welstands- en Monumentencommissie
De Welstands- en Monumentencommissie adviseert het gemeentebestuur over het welstandsbeleid en bekijkt of aanvragen voor bouw- en monumentenvergunningen voldoen aan `redelijke eisen van welstand' en of cultuurhistorische waarden behouden blijven. De voltallige commissie behandelt in principe de aanvragen van bouwplannen van beschermde rijks- en gemeentelijke monumenten en bouwplannen, die binnen het beschermde stadsgezicht vallen, tenzij het om `vanzelfsprekende' plannen gaat. De commissie buigt zich ook over bouwplannen voor archeologische monumenten en alle overige bouwplannen die niet in de kleine commissie kunnen worden afgehandeld.

Kleine Commissie
In de Kleine Commissie worden alle bouwplannen op hoofdlijnen besproken en de bouwplannen afgehandeld, die niet in de voltallige commissie ter advisering hoeven worden voorgelegd. Het gaat om licht bouwvergunningplichtige plannen, die voldoen aan de sneltoetscriteria en kleine schets- of principeplannen waarvan het advies op voorhand als bekend kan worden beschouwd.
Een plan wordt pas in behandeling genomen als het is voorzien van een ambtelijk advies. Dit bestaat uit een stedenbouwkundige toets (bestemmingsplan) en indien van toepassing een monumententoets.