WEEK VAN DE CHRONISCH ZIEKEN

Kopzorg in de Week van de Chronisch Zieken

Van 5-11 november is het Week van de Chronisch Zieken met als thema Kopzorg. In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen mensen psychische klachten. Er is dit jaar daarom extra aandacht voor mensen met een psychiatrische aandoening en de psychosociale aspecten van het chronisch ziek zijn.
Chronisch zieken ervaren knelpunten in gezondheidszorg, bereikbaarheid, vervoer, arbeid, financiën, sociale zekerheid, relaties en seksualiteit. De onzichtbaarheid van de meeste chronische ziekten leidt vaak tot onbegrip.

Tijdens de week van de chronisch zieken zijn er door het gehele land meer dan 400 activiteiten voor mensen met een chronische aandoening of handicap, en voor mantelzorgers. Er zijn bijeenkomsten voor lotgenoten, congressen, informatiemarkten en sportactiviteiten.

Enkele opvallende activiteiten dit jaar:

Op 6 november is de prijsuitreiking van de Nationale Dichtwedstrijd GGZ met 600 inzendingen van mensen met een psychische aandoening. De wedstrijd is georganiseerd door Adhesie GGZ Midden Overijssel te Deventer.

De Centra voor Werk en Inkomen in Amsterdam-Oost, Delft, Enschede, Maastricht, Drachten en Roosendaal hebben speciale workshops voor mensen met een arbeidshandicap.

De Commissie Het Werkend Perspectief heeft speciale meldlijnen voor psychische problemen op het werk van 8 t/m 12 november. Er is een speciale meldlijn voor werkgevers 023-510 11 63 en voor werknemers tel. 0800-0 222 999.

Op 9 november demonstreren de LOT vereniging van mantelzorgers en de vier landelijke vrouwenorganisaties op het Plein te Den Haag. Zij vragen aan het kabinet betere ondersteuning van mantelzorgers en meer mogelijkheden om de zorg even over te kunnen overdragen.

Woensdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg met activiteiten in 220 plaatsen. Zo'n 50.000 mensen nemen daar aan deel.

Vrijdag 12 november is de afsluiting van het ZonMw praktijk en beleidsprogramma Chronisch zieken met de overhandiging van het rapport Op andere gedachten aan mw. H. van Leeuwen van de Taskforce Handicap en Samenleving.

---


---