ST. WEEK V/D CHRONISCH ZIEKEN

Werk en psychische klachten

Werk en psychische klachten
Week van de Chronisch Zieken

De Week van de Chronisch Zieken staat dit jaar in het teken van psychische ziekten. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met sociale problemen, ook op het werk. Peter (42), heeft last van ernstige depressies. Hij vecht ervoor om buiten de WAO te blijven. Hij ontdekte het belang van werk dat bij hem past.

Peter kampt al jaren met regelmatig terugkerende depressies. Een paar maanden nadat hij bij zijn ouders was weggegaan, stortte hij voor het eerst in. 'Ik was helemaal in de war, sliep niet meer, at niet meer, kon zelfs niet meer fietsen. Uit lijfsbehoud ben ik weer gaan werken. Als ik in de WAO kwam, zou het met me gebeurd zijn. Zo voelde ik dat.'
Met ups en downs bleef Peter steeds aan het werk als process operator. Nu zit hij voor de vierde keer thuis, opnieuw gestruikeld over een depressie. 'Het werk helpt me overleven. Knop omzetten en dóórgaan. Maar het versterkt ook mijn neiging me emotioneel af te sluiten', vertelt hij.

'Eng'
Na de geboorte van zijn tweede kind, zeven jaar geleden, werd Peter opgenomen en door psychotherapeuten onder handen genomen.'Ik trok alles uit de kast om gevoelens te vermijden, zij gooiden me steeds weer in het diepe. Dat hielp me. Maar terug op het werk vroeg slechts één collega hoe het ging, de anderen zeiden niet eens goedendag. Geestelijke instabiliteit vinden ze eng.'
Full-time werken lukt niet meer, heeft Peter ontdekt.'Het richt me te gronde. Uit een loopbaantraject is gebleken dat een sociaal-maatschappelijk beroep me goed zou liggen. Dat wil ik nu graag proberen.'

5 - 11 november Week van de Chronisch Zieken
Informatiemarkten over chronisch aandoeningen en voor mensen met een arbeidshandicap, 'verwendagen', een dag voor ouders van kinderen met astma, lotgenotencontacten, de Dag van de Mantelzorg: het zijn maar een paar van de ruim driehonderd activiteiten die in de Week van de Chronisch Zieken van 5 - 11 november overal in het land worden georganiseerd. Surf voor het programma naar www.chronischziek.nl. Mensen met vragen over chronische (psychische) ziekten, lotgenotencontact en de juiste hulp, kunnen deze voorleggen aan Korrelatie. Mail naar vraag@korrelatie.nl of bel 0900 1450.

Werk en psychische problemen
Van alle mensen die in 2001 in de WAO kwam, had 34 % psychische klachten als hoofdoorzaak. Hier een paar tips die kunnen helpen om het niet zover te laten komen.
Wacht bij uitval door psychische problemen niet thuis af tot je je weer beter voelt, maar zoek hulp, hoe eerder hoe beter. Ga met de werkgever na of je tijdelijk aangepast werk kunt krijgen. Combineer (gedeeltelijk) werken met hulp en begeleiding naar herstel.

Wacht niet af tot de werkgever in actie komt, maar wees zelf actief. Vertel de werkgever eerlijk wat er aan de hand is en vraag hem gerust om informatie en hulp.
Probeer de juiste oorzaken van je psychische problemen te achterhalen, om terug op het werk niet in dezelfde valkuilen te stappen. Zie ook: www.werkendperspectief.nl.

Voor de redactie:

De cartoon 'Welnee! 't zit tussen je oren! van Leo de Veld, behorende bij dit artikel is (rechtenvrij) beschikbaar via ANP Pers Support.

De cartoon is gratis te downloaden via www.perssupport.nl, door te klikken op de titel van het persbericht.

Onderstaand artikel (in totaal 506 woorden) kan rechtenvrij worden overgenomen. U kunt ook rechtenvrij de cartoon 'Welnee! 't zit tussen je oren! van Leo de Veld downloaden van www.chronischziek.nl onder de button ..........
Meer informatie: Stichting Week van de Chronisch Zieken, Johan Lambregts 0651.363970 of Bert de Groot 0651.180563.

27 okt 04 10:31