Productschap Margarine


12.11.2004

Fiscale stimulering zeker, dekking nog onduidelijk

Fracties Tweede Kamer bespreken biotransportbrandstoffen

In het Tweede Kamerdebat met o.a. staatssecretaris Van Geel van VROM over Verkeersemissie en Vergroening op 4 november jl. is kort gesproken over de introductie van biotransportbrandstoffen in Nederland.

Het CDA vindt (evenals D66) het kabinet momenteel nog weinig ambitieus. De partij vraagt om stimulering van projecten, financiële zekerheid voor de lange termijn voor (potentiële) initiatiefnemers en een duidelijke visie uiterlijk in het eerste kwartaal van 2005 waaruit blijkt hoe biobrandstoffen vanaf 2006 de concurrentie met andere brandstoffen aankunnen.

De VVD staat sympathiek tegenover de kleinschalige initiatieven (pure plantenolie) vanwege het regionale economische effect maar ook tegenover grootschalige initiatieven waarbij aan bijmenging wordt gedacht en steunt (evenals de LPF) het kabinetsbeleid.

Oppositiepartij PvdA vindt dat de overheid biotransportbrandstoffen moet inzetten in het eigen wagenpark en al in 2005 fiscaal moet stimuleren.

Staatssecretaris Van Geel heeft aangegeven dat er nog dekking moet worden gevonden voor de aangekondigde fiscale stimulering van biobrandstoffen. Van Geel zoekt een breed maatschappelijk draagvlak voor een regeling per 1 januari 2006 en wil samen met de milieubeweging en de industrie ook afspraken maken over tweede-generatie biobrandstoffen die vanaf 2006 steun krijgen.

Veerman positief
Minister Veerman van LNV heeft op een bijeenkomst in Noord-Nederland aangegeven zich sterk te willen maken voor fiscale stimulering van plantaardige olie als biobrandstof. Dergelijke initiatieven zijn in zijn ogen gunstig voor de regionale economie en werkgelegenheid.

De landbouwminister is inmiddels in overleg met zijn collega's in het kabinet over het stimuleringsbeleid. Hierbij mikt Veerman op wetenschappelijk onderzoek, belastingmaatregelen en extra geld voor concrete projecten.