Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

04-11-2004

Persbericht: visitatie Verplegingswetenschap Utrecht

Kwaliteit opleiding Verplegingswetenschap ruim voldoende De visitatiecommissie Algemene Gezondheidswetenschappen heeft de opleiding Verplegingswetenschap van de Universiteit Utrecht positief beoordeeld. Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie onder voorzitterschap van professor dr. P.A.H. van Lieshout dat afgelopen woensdag (27 oktober) is verschenen.

Behalve Utrecht werden ook de opleidingen Gezondheidswetenschappen van Maastricht en Rotterdam beoordeeld. De kwaliteit van de drie opleidingen acht de commissie ruim voldoende. Datzelfde geldt voor de kwaliteit van de afgestudeerden. De commissie constateert dat de opleidingen sterk verbonden zijn met de praktijk en de theorievorming van de gezondheidszorg. Op grond daarvan beveelt de commissie aan dat de opleidingen meer inspelen op de ontwikkelingen in het beroepsveld en op de behoefte aan nascholingsprogramma's en voorzieningen voor deeltijdstudenten die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

De commissie oordeelt positief over het wetenschappelijke niveau van de opleiding in Utrecht, waarbij sprake is van een continue verbinding tussen de theoretische lesstof en de actuele onderzoekspraktijk. Verder is er volgens de commissie sprake van een logische en evenwichtige opbouw van het onderwijsprogramma, waarin de eindtermen op adequate wijze geoperationaliseerd zijn en doet het onderwijsprogramma recht aan het wetenschappelijke en het praktijkgerichte karakter van de opleiding. Daarnaast spreekt de commissie haar waardering uit voor de specifieke aandacht voor de onderbouwing van implementatie van verpleegkundige zorginnovaties en de aanpak van het onderwijs in academische vaardigheden.

De visitatiecommissie plaatst ook een aantal kritische kanttekeningen en doet aanbevelingen op een aantal terreinen waaronder de onderwijsorganisatie. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de periode 1996-2002. De commissie pleit voor onder meer het verhogen van het studierendement door het deeltijdconcept van de opleiding beter de doordenken en te benutten. Ook behoeft de toegankelijkheid van de onderwijsvoorzieningen, met name de ICT-voorzieningen, voor deeltijdstudenten, aandacht. Tenslotte wordt de vergroting van het marktbereik van de opleiding bepleit en een verdere uitbouw en organisatorische inbedding van het interne kwaliteitszorgsysteem.

Direct na het bezoek van de visitatiecommissie in december 2003 is de opleiding al aan de slag gegaan met de kanttekeningen en aanbevelingen en dat betekent dat inmiddels een aantal verbeteringen al zijn gerealiseerd. Zo heeft de student nu vanaf thuis toegang tot alle bibliotheekbestanden van de universiteit en kan er interactief gecommuniceerd worden met medestudenten en docenten via de elektronische leeromgeving WebCT. De aanbevelingen zijn verder geconcretiseerd in de nieuwe tweejarige masteropleiding Verplegingswetenschap die met ingang van september 2005 in deeltijd wordt aangeboden met een vernieuwde opzet, gekenmerkt door onder andere meer projectgestuurd onderwijs en meer geconcentreerde contacturen (wekelijks onderwijs op vrijdag). De opleiding staat open voor afgestudeerde hbo- en wo-bachelors met een aantoonbare belangstelling voor en kennis van de gezondheidszorg, in het bijzonder van de verpleegkunde. Voor hbo-afgestudeerden geldt dat zij toegelaten worden tot de masteropleiding indien zij vooraf een premasterprogramma van één jaar, ook in deeltijd, hebben gevolgd.

Meer informatie is te verkrijgen bij de opleidingscoördinator, dr. Jaap van der Bijl, tel. 030-2538857 of e-mail: J.vanderBijl@med.uu.nl