Ministerie van Justitie

Persbericht

Evaluatie: leeftijdsgrens adoptiefouders 46 jaar 4 november 2004

Er is een breed draagvlak voor de huidige leeftijdsgrens van 46 jaar voor aspirant-adoptiefouders. Dit is een van de conclusies van de evaluatie van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka), die door Minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer is gestuurd. In de Wobka is de procedure die bij adoptie doorlopen moet worden vastgelegd. Uit de evaluatie blijkt verder dat de controlemogelijkheden bij deelbemiddeling verbeterd kunnen worden en wordt geadviseerd adoptiefouders rechtstreeks toegang te geven tot een landelijke klachtencommissie voor adoptie. Minister Donner stuurt binnenkort mede naar aanleiding van de evaluatie een plan van aanpak naar de Kamer. Dan zal hij inhoudelijk ingaan op het rapport.

Het evaluatieonderzoek is onder leiding van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) uitgevoerd door adviesbureau Van Montfoort. De onderzoekers concluderen dat de wet in het algemeen voldoende waarborgen biedt voor het voorop stellen van het belang van het kind en voor een zorgvuldige omgang met betrokkenen in het adoptieproces. Daarnaast zijn de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de betrokken instanties duidelijk in de wet omschreven.

Leeftijdsgrenzen
In de Evaluatie komt naar voren dat er een breed draagvlak is voor de huidige leeftijdsgrens van 46 jaar voor de leeftijd waarop ouders een kind kunnen adopteren. Wat het adoptiefkind betreft, wordt de leeftijd van zes jaar gezien als de uiterste leeftijdsgrens waarop de adoptie nog een goede kans van slagen heeft.

Eenouderadoptie
De onderzoekers stellen verder vast dat de mogelijkheid die de Wobka biedt voor eenouderadoptie wordt gebruikt om de leeftijdsgrenzen te omzeilen. Dit gebeurt door paren waarvan de oudste partner te oud is voor adoptie. Daarom stellen de onderzoekers voor om de leeftijdsgrenzen in geval van eenouderadoptie ook te laten gelden voor de partner waarmee de adoptiefouder duurzaam een gezamenlijke huishouding voert.

Deelbemiddeling
Behalve volledige bemiddeling is er ook de mogelijkheid tot deelbemiddeling waarbij ouders zo veel mogelijk zelf doen, ondersteund door tussenpersonen of organisaties. In de evaluatie komt naar voren dat de Wobka op dit punt verbeterd kan worden, zodat beter kan worden gegarandeerd dat de belangen van het kind tijdens de adoptieprocedure voorop staan. Uit interviews en een gehouden enquête komt het beeld naar voren van onvoldoende mogelijkheden om echt feitelijk te controleren wat er in het buitenland bij een deelbemiddeling gebeurt, waardoor onregelmatigheden niet zijn uit te sluiten. Deelbemiddeling is de afgelopen paar jaar sterk toegenomen. Minister Donner heeft afgelopen april de Kamer geïnformeerd over verscherpte controle hierop.

Klachtencommissie
De evaluatie adviseert adoptiefouders rechtstreeks toegang te geven tot een landelijke klachtencommissie voor adoptie. Dat gebeurt nu nog via de bemiddelingsorganisatie tegen wie de klacht is gericht.