Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: VD. 2004/3209
datum: 04-11-2004
onderwerp: Dioxineverontreiniging in aardappelbijproducten. TRC 2004/7568

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer van 28 oktober jl. (kenmerk: 94-04-LNV) informeer ik u hierbij, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over de situatie met betrekking tot het aantreffen van dioxine in bijproducten van de aardappelindustrie die als voedermiddel zijn gebruikt.

Gevonden verontreiniging en tracering van de bron Op 18 oktober jl. is aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gemeld dat bij een routinecontrole van zuivel in een mengmonster van boerderijmelk een te hoog gehalte aan dioxinen was aangetroffen. Naar aanleiding daarvan is door de VWA en de Algemene Inspectiedienst (AID) een onderzoek ingesteld naar de bron van verontreiniging. Daarbij is de verontreiniging in het mengmonster terugherleid naar een enkele melkveehouderij alwaar in de melk een forse normoverschrijding voor dioxinen werd aangetroffen. Uitgebreid onderzoek heeft toen aangetoond dat de oorzaak van verontreiniging ligt in op het bedrijf gevoederde bijproducten van de aardappelindustrie. Nader onderzoek bij het betreffende aardappelverwerkende bedrijf heeft vervolgens op 2 november jl. uitgewezen dat de verontreiniging van de aardappelbijproducten is veroorzaakt door het gebruik van mergelklei in het was- en sorteerproces van de aardappelen. De betreffende mergelklei bleek te zijn verontreinigd met een gehalte van 910 ng TEQ per kilogram klei. De klei blijkt afkomstig te zijn van een leverancier in Duitsland.

Eerste maatregelen
Op 25 oktober is de afvoer van alle dieren en van deze dieren afkomstige producten van de voornoemde melkveehouder geblokkeerd. Toen bleek dat ook één andere melkveehouder dezelfde aardappelbijproducten van dezelfde leverancier had afgenomen, is ook dat bedrijf geblokkeerd. Beide blokkades duren tot op dit moment voort omdat bij beide bedrijven sprake is van normoverschrijdingen van dioxines in de rauwe melk. De Nederlandse Zuivel Organisatie heeft vervolgens op vrijwillige basis de melk van zo'n vijftig bedrijven die ook aardappelbijproducten hebben gevoerd, gekanaliseerd opgehaald. Op dit moment zijn echter geen andere melkveebedrijven verdacht. Dit wordt bevestigd door de uitkomst van de analyse van zeventig extra melkmonsters die landelijk uit voorzorg zijn genomen. De VWA heeft de levering van aardappelbijproducten door alle drie de vestigingen van het bedrijf en twee tussenopslagplaatsen geblokkeerd.

Verdere maatregelen in de keten
Het betreffende aardappelverwerkende bedrijf heeft aardappelbijproducten geleverd aan verschillende veehouderijbedrijven in verschillende sectoren.
Op basis van de beschikbare gegevens kan op dit moment niet worden uitgesloten dat vlees van dieren die met aardappelbijproducten zijn gevoederd dioxinegehaltes bevat die de wettelijke norm overschrijden.

Ik wijs erop dat een overschrijding van de wettelijke norm nog geen gevaar voor de volksgezondheid hoeft te betekenen. Volgens de RIVM-risicobeoordelingen ten aanzien van melk is er bij consumptie van melk geen gevaar voor de volksgezondheid. Ten aanzien van gehakt en varkensvlees bestaat er geen volksgezondheidsrisico behalve bij het gedurende meerdere weken dagelijks consumeren van grote hoeveelheden van deze producten. Om zekerheid te verkrijgen over de dioxinegehaltes in het vlees zijn vetmonsters van geslachte dieren genomen. In afwachting van de resultaten van deze analyses is uit voorzorg van alle bedrijven met slachtvee die de betreffende aardappelbijproducten hebben afgenomen van het betreffende aardappelverwerkende bedrijf de afvoer van vee geblokkeerd. Per 4 november betreft dit 162 bedrijven. Deze bedrijven blijven onder overheidstoezicht totdat uit de uitslagen van analyses zal blijken dat de dioxinegehaltes in het vlees de wettelijke normen niet overschrijden. De resultaten van de analyses worden op zijn vroegst eind deze week verwacht. Het betrokken bedrijfsleven is vooraf over de op te leggen maatregelen geïnformeerd.

In aardappelproducten voor humane consumptie is een lichte verhoging van het achtergrondgehalte van dioxine aangetroffen, maar deze gehaltes leveren geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Nader onderzoek
Behalve het betreffende aardappelverwerkende bedrijf en alle afnemers daarvan worden ook andere vestigingen van hetzelfde bedrijf en overige aardappelverwerkende bedrijven evenals alle afnemers daarvan in kaart gebracht. Nu de besmettingsbron, mergelklei, bekend is, wordt zeer gericht gezocht naar alle aardappelverwerkende bedrijven die dit product gebruiken, te meer omdat alle mergelklei in Nederland van dezelfde Duitse leverancier afkomstig lijkt te zijn. Waar deze klei wordt aangetroffen worden de klei en de aardappelbijproducten direct geblokkeerd en bemonsterd. Niet uitgesloten kan worden dat op basis van uitkomsten van verdere analyses van klei, aardappelbijproducten en dierlijk vet, verkregen bij proefslachtingen, verdere maatregelen zullen worden getroffen in de vlees- of zuivelketen.

Internationale dimensie
De Europese Commissie en de andere lidstaten van de Europese Unie zijn inmiddels geïnformeerd over de zaak. Er zal nauw worden overlegd met de autoriteiten van andere lidstaten vanwege de Duitse afkomst van de klei, de export naar Spanje van twee runderen van een van de inmiddels geblokkeerde melkveehouderijen, en de levering door het aardappelverwerkende bedrijf van aardappelbijproducten aan Duitsland en België.

Mochten zich in deze zaak belangrijke nieuwe ontwikkelingen voordoen dan zal ik u daarover onverwijld informeren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman