ICTU/OSOSS

Waterschappen winnen prijs Meest open overheidsorganisatie

De prijs voor de 'Meest open overheidsorganisatie van Nederland' in 2004 is gewonnen door zowel de Unie van Waterschappen als het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Deze prijs is een initiatief van het programma OSOSS, dat zich inzet voor het gebruik van open source software en open standaarden bij overheden.

De prijsuitreiking vond vandaag plaats tijdens het symposium 'Openheid in de praktijk' dat het programma OSOSS organiseerde. Het succesvol verlopen symposium is door meer dan 500 deelnemers (overheden en bedrijven) bezocht en stond in het teken van concrete praktijkervaringen van de overheid met open standaarden en open source software. Deze prijs is ingesteld voor die overheidsorganisatie die op de meest innovatieve wijze bezig is met zowel het gebruik van open standaarden als open source software: niet als doel op zich, maar als een bewust onderdeel van een strategie, gericht op verbetering van elektronische dienstverlening en het verbeteren van de efficiency bij de overheid.

De jury heeft gekozen de prijs uit te reiken aan deze twee organisaties omdat ze in samenwerking bezig zijn open standaarden en open source software op een verantwoorde en functionele manier in te zetten. Daarmee ook invulling gevend aan de achterliggende gedachten bij open standaarden en open source software, namelijk openheid en samenwerking.

De Unie van Waterschappen coördineert een project met 16 waterschappen waarin voor het eerst in de wereld de internationale standaard voor uitwisseling van financiële rapportages XBRL volledig wordt toegepast.
Bij het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen wordt op een hele praktische manier open source software ingezet. Er is sprake van een groeimodel waarbij iedere keer is gekeken hoe gebruikers en ondersteuning zich aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen. Er is sprake van duidelijke voordelen, zowel financieel als kwalitatief. Wat beide organisaties ook uniek maakt is dat ze een overheidslaag in Nederland vertegenwoordigen die al eeuwenlang een drijvende kracht is geweest voor innovatie en garant staan voor het imago van Nederland als innovatieland. Ook recent georganiseerde online verkiezingen laten zien dat het begrip 'openheid' voor deze sector menens is.

De prijs bestaat uit een reis naar de internationale Open Source Conferentie in Malaga die plaatsvindt in het voorjaar 2005. De winnaars streden met de volgende overige genomineerde overheidsinstellingen: de
Belastingdienst, het Bureau Ketenautomatisering Werk en Inkomen, de vier gemeenten Haarlem, Haren, Vlieland, en Woerden, het KNMI, en het Rijksinstituut voor Kust en Zee.

Over het programma OSOSS
OSOSS staat voor Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid. Het programma is in 2003 opgestart in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken, ondergebracht bij ICTU. OSOSS biedt concrete ondersteuning in de vorm van voorlichting, advies en instrumenten waarmee overheidsorganisaties zelf
open standaarden en open source software kunnen toepassen. OSOSS richt zich op iedereen die verantwoordelijk is voor ICT; zowel de beslissers als de uitvoerders binnen de gehele overheid. Meer informatie over het programma OSOSS vindt u op www.ososs.nl.
In het kort:
Open standaarden: liever vandaag dan morgen!
Open source software: gelijke kansen voor open en closed source software!