Gemeente Zaanstad

B&W leggen welzijnsaccent bij kwetsbare groepen

donderdag 4 november 2004

Welzijn Zaanstad: een nieuw perspectief

Het College van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met de financiële onderbouwing van de dienstverlening door de Stichting Welsaen. Daardoor kan, als het aan B & W ligt, de nieuwe visie op welzijnswerk, die in juni j.l. aan de clustercommissie Modern Bestuur werd gepresenteerd, worden uitgevoerd. In de nieuwe visie op welzijnswerk ligt het accent bij jongeren, mensen die in de knel komen, zorgbehoevenden en leefbaarheid in de wijk. De eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van burgers zijn daarbij uitgangspunt. In ´Welzijn Zaanstad: een nieuw perspectief´ staat bovendien opgenomen dat anders omgegaan wordt met de accommodaties voor welzijnswerk. In december besluit de gemeenteraad.

De notitie Welzijn Zaanstad: een nieuw perspectief geeft aan dat er een duidelijke noodzaak is om op een andere manier naar welzijnswerk te kijken. Allereerst is het Zaanse welzijnswerk aan een modernisering toe. Het aanbod en de organisatie van het welzijnswerk moeten aan de eisen van 2005 en verder worden aangepast. Denk hierbij aan het aanbod voor jongeren, de flexibele inzet van diensten en de samenwerking met partnerorganisaties. Verder liggen er bezuinigingen op het gebied van de accommodaties en moet er vanaf 2005 bezuinigd worden op overhead en huisvestingslasten. Daarnaast moeten de inkomsten uit onder meer de deelnemersbijdragen omhoog met andere woorden, een cursus of andere activiteit wordt duurder. Landelijke wijzigingen, bijvoorbeeld op het gebied van ARBO, milieubeheer, toegankelijkheid van gebouwen voor gehandicapten en achterstallig onderhoud betekenen een verdere lastenverzwaring voor welzijnswerk. Ten slotte is er de trend dat de subsidies voor basisvoorzieningen afnemen enerzijds, terwijl projectsubsidies voor onder meer aperte achterstandssituaties, veiligheid, inburgering en sociale activering wel toenemen.

Uitgangspunten
De nota Welzijn Zaanstad: een nieuw perspectief bevat uitgangspunten die een antwoord bieden op deze ontwikkelingen:
* Integratie van activiteiten voor peuters en schoolkinderen
* Flexibele budgetten voor situatieafhankelijk jongerenwerk. Dat wil zeggen, geen permanente accommodaties voor jongeren.
* Aantrekkelijke en geconcentreerde recreatieve activiteiten voor een breed publiek

* Integratie van activiteiten voor gehandicapten en andere zorgbehoevenden, waaronder ouderen. Deze activiteiten kunnen ook in zorgcentra als wijksteunpunten en verzorgingshuizen worden gehouden.

* In de wijken waar dit nodig is: permanente accommodaties gericht op sociale cohesie en integratie. Het gaat hierbij om wijken waarin herstructurering of opbouw een belangrijke rol spelen, zoals Zaandam Zuidoost, delen van Wormerveer, Saendelft.
* Actievere samenwerking met (sport)verenigingen, kerken en moskeeën bij het vinden van accommodaties voor specifieke activiteiten.

De Stichting Welsaen heeft voor het uitvoeren van bovenstaande punten in totaal 400.000 minder beschikbaar dan in 2004. De Welsaen-organisatie moet daarnaast aangepast worden om de vernieuwing in de dienstverlening en de taakstelling te realiseren. Deze reorganisatie leidt tot frictiekosten.

Voorts worden besparingen gerealiseerd door het verplaatsen van activiteiten naar nieuwere en financieel aantrekkelijker centra en de verkoop van bestaande gebouwen. Daarmee loopt de totale bezuiniging op tot 736.000 in 2007.

Voor de huisvesting geldt dat in 2008 het eindbeeld moet worden bereikt. Dan zullen op meer dan 30 locaties welzijnsdiensten worden aangeboden, terwijl dat er nu 28 zijn. Welsaen zorgt ervoor dat de dienstverlening op peil blijft en gaat hiervoor ook meer samenwerken met andere organisaties. Inwoners van Zaanstad kunnen dan terecht op de volgende locaties:

Nieuwbouw (4x)

Saendelft-West, Inverdan (op de grens van Westerwatering en Oud-West), op de grens van Kogerveld en Kalf en op de grens van Zaandam-Zuid, Rosmolenwijk en Oude Haven.

Bestaande buurtcentra (3x)
Poelenburg (Poelenburcht), Wormerveer (Lorzie) en Rooswijk (Guishuis, afgeslankt).

Samenwerking op locaties (meer dan 20x)
In samenwerking met primair onderwijs, voortgezet onderwijs, Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland (SMD), Evean, FluXus en Organisatie Zaanse Kinderopvang (OZK).

Afhankelijk van de mobiliteit van de doelgroepen en van de aanwezige alternatieven, wordt per locatie maatwerk geleverd.

Per 1 januari worden relatief eenvoudige verhuizingen doorgevoerd. De activiteiten van de Hoeve (Assendelft) en de Hogendijk (Oude Haven) worden verplaatst naar accommodaties van Welsaen en sport- en onderwijsinstellingen. Welke dat zijn is nu nog niet bekend.

Verhuizingen
De grootste verhuizingen staan in de zomer van 2005 op stapel:
* De activiteiten van de Bovenkruier (Kalf) en Hooijschuur (Kogerveld) verhuizen naar nieuw te realiseren permanente bouw op de grens van Kalf en Kogerveld. Eind 2004 worden de plannen voor dit buurthuis bekend gemaakt.

* De activiteiten in de Vuister (Westerkoog) gaan over naar het Guishuis (Rooswijk), Zeskanter (Westerwatering) en andere Welsaen-accommodaties. In overleg met huurders, gemeente en schoolbesturen wordt bekeken of de activiteiten deels elders in de wijk kunnen worden ondergebracht.

* De activiteiten van Welsaen in De Kwaker (Westzaan) en de Pelikaan (Krommenie) worden in overleg met gebruikers, verenigingen, SMD en Evean verplaatst.

De nieuwe buurtcentra verrijzen in de periode 2006-2008. Die centra zijn bedoeld voor de activiteiten die tot die tijd plaatsvinden in de Kolk (Rosmolenwijk), de Exter (Zaandam-Zuid), de Zeskanter (Westerwatering) en A3 (Assendelft).

Efficiënter accommodatiebeleid leidt ertoe dat het aantal buurtcentra zal verminderen. In sommige gevallen kunnen bestaande accommodaties echter hun functie voor de buurt behouden. In die gevallen gaat B & W goed bekijken wat er nodig is om deze centra - in overleg met de gemeenteraad, wijkorganisaties, clubs en verenigingen - te ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie.