Nederlandse Politiebond


Raadgevend referendum VUT/prepensioen

Gepubliceerd: donderdag 04 november 2004.

foto: Ron Jenner

De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben de krachten gebundeld met de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP om een raadgevend Referendum over het wetsvoorstel 'VUT/prepensioen en levensloopregeling' aan te vragen. Onderdeel van de aanvraag-procedure voor een landelijk referendum is dat er een zogenaamd 'inleidend verzoek' door minimaal 40.000 mensen binnen drie weken op het gemeentehuis wordt gedaan. Daarna moeten 600.000 mensen dat inleidend verzoek binnen zes weken ondersteunen, door ook een gemeentelijk formulier in te vullen en te ondertekenen en vervolgens naar het gemeentehuis te sturen.

Om zeker te weten dat we die aantallen handtekeningen ook gezet krijgen, werven we nu al mensen die toezeggen dat zij dat willen doen. Bent u één van die referendum-ondersteuners?

Wat wordt er van u gevraagd? Op dit moment kunt u zich alvast aanmelden via www.ikwileenreferendum.nl. U kunt daar aangeven waaraan u mee wilt doen: 40.000 en/of 600.000 handtekeningen verzamelen en/of aan lokale activiteiten om handtekeningen te verzamelen. Of er ook echt handtekeningen gezet moeten gaan worden is nu nog onduidelijk. De Tweede Kamer moet nog over het wetsvoorstel praten en we hopen natuurlijk dat de regering bereid is af te zien van de verslechteringen. Pas nadat de stemmingen geweest zijn in de Tweede Kamer weten we hoe het wetsontwerp er nu echt uit gaat zien. En dan beslissen de initiatiefnemers ook of het referendumverzoek wordt doorgezet of niet. Dan is er echter maar weinig tijd meer om alles georgansieerd te krijgen. Daarom zijn we de voorbereidingen al vast gestart.

Eisen aan de 40.000 handtekeningen Voor het inleidend verzoek moeten minimaal 40.000 mensen zich binnen drie weken melden bij het Gemeentehuis. Vermoedelijk zal dat vanaf eind december 2004 zijn. Elke gemeente heeft een eigen formulier waarop het verzoek moet worden ingediend. Bovendien moet iedereen bij de gemeente waar hij/zij ingeschreven is de handtekening komen zetten. Daarvoor moet je ook nog eens kiesgerechtigd zijn (dus 18 jaar en ouder) en je kunnen legitimeren, met paspoort of rijbewijs, aan het loket. Op het formulier moet niet alleen een handtekening worden gezet, maar moeten ook naam, adres, geboortedatum en plaats ingevuld worden. Kortom, het is niet zomaar gedaan.

Eisen aan de 600.000 handtekeningen Nadat de 40.000 handtekeningen voor het inleidend verzoek zijn geteld start een periode van zes weken waarin nog eens 600.000 mensen moeten laten weten dat ze het inleidend verzoek voor een referendum over het wetsvoorstel 'VUT/prepensioen en levensloopregeling' ondersteunen. Elke gemeente heeft daarvoor weer een eigen formulier. En iedereen moet weer bij de gemeente waar hij/zij ingeschreven is het formulier inleveren. Verder blijft gelden dat je kiesgerechtigd moet zijn (dus 18 jaar en ouder). Voordeel is nu wel dat je niet echt naar het gemeentehuis moet en je moet legitimeren. Dat betekent dat binnen de gemeente geworven kan worden naar mensen die de formulieren willen invullen en tekenen en dat één persoon net zo veel getekende formulieren kan inleveren als hij/zij wil.

Lokale organisatie
Met name om de 600.000 getekende formulieren te verzamelen, maar ook al voor de 40.000 formulieren, willen we graag in zo veel mogelijk gemeenten een lokale organisatie opzetten. Deze lokale organisatie referendum prepensioen probeert zoveel mogelijk van tevoren zeker te stellen dat de 600.000 handtekeningen er ook komen. Dat kan met allerhande acties, van langs de deuren en op de markt t/m een netwerk opzetten met gegarandeerde toezeggingen van 100, 200, of meer mensen. Omdat we dit initiatief met zes partijen hebben genomen, kunnen natuurlijk ook vrijwilligers van die organisaties op lokaal niveau dit gezamenlijk aanpakken. Natuurlijk kan ook ieder voor zich iets organiseren, maar dan is het wel handig als je het van elkaar weet.

Meer informatie over het referendum Op de website www.ikwileenreferendum.nl treft u niet alleen een aanmeldformulier aan, maar ook meer achtergrondinformatie. Nadat u zich opgegeven heeft ontvangt u op het door u ingevulde e-mail-adres regelmatig een Nieuwsbrief. Op die manier blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond het referendum.

Kunnen mijn collegas, kennissen, familie helpen? Je hoeft niet lid te zijn van een van de initiatief nemende organisaties om toch mee te helpen een referendum mogelijk te maken. Zelfs voorstanders van de kabinetsplannen zouden nog kunnen vinden dat het toch goed is deze plannen met een referendum aan het volk voor te leggen. Kortom: iedereen die mee wil werken een referendum mogelijk te maken is welkom. Dus stuur deze mail door aan zoveel mogelijk van uw collega's (tip: gebruik, als dat kan, de mogelijkheid om een e-mail aan iedereen in dienst te sturen), familie en kennissen.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 04 11 2004 NPB