Provincie Noord-Holland

Datum 4-11-2004 10:36:00

Onderwerp Winnaars Onderwijsprijs Noord-Holland 2004

Krijn van Rijn
De winnaars van de Onderwijsprijs Noord-Holland 2004 zijn de basisschool Sint Maarten te Oudkarspel; Het Plein, school voor praktijkonderwijs uit Amsterdam (voortgezet onderwijs) en het ROC van Amsterdam (beroepsonderwijs en volwasseneneductie). Vertegenwooordigers van deze scholen ontvingen woensdagavond 3 november de prijs uit handen van gedeputeerde Albert Moens. De prijs is dit jaar in Noord-Holland voor de zevende keer uitgereikt. De drie winnaars ontvingen een speciaal ontworpen trofee. Zij gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 in het Beatrixtheater te Utrecht op 26 januari 2005.

De winnaars van de Onderwijsprijs Noord-Holland 2004 zijn de basisschool Sint Maarten te Oudkarspel; Het Plein, school voor praktijkonderwijs uit Amsterdam (voortgezet onderwijs) en het ROC van Amsterdam (beroepsonderwijs en volwasseneneductie). Vertegenwooordigers van deze scholen ontvingen woensdagavond 3 november de prijs uit handen van gedeputeerde Albert Moens.

De prijs is dit jaar in Noord-Holland voor de zevende keer uitgereikt. De drie winnaars ontvingen een speciaal ontworpen trofee. Zij gaan door naar de finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 in het Beatrixtheater te Utrecht op 26 januari 2005.

De Onderwijsprijs Noord-Holland is een onderdeel van de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs. In elke provincie hebben scholen een informatiepakket ontvangen met de oproep een activiteit of project in te zenden uit de alledaagse schoolpraktijk.

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt in 1993 en is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen en te laten zien dat het Nederlandse onderwijs vitaal en inventief te werk gaat. In het kader van deze prijs werkt het INOP samen met tal van (onderwijs)-organisaties, waaronder de twaalf provinciebesturen. Alle ingezonden projecten zullen binnenkort zijn te vinden op website www.onderwijsprijs.nl

Winnaars Onderwijsprijs Noord-Holland 2004

Basisschool Sint Maarten, Oudkarspel
(primair onderwijs)
Contactpersoon: M. Stoute tel. 0226 343131, E-mailadres: st.maarten@atriumscholen.nl
Naar aanleiding van incidenten rond pestgedrag en gepest worden, heeft de school zich gebogen over de manier waarop men met elkaar omgaat. Hiertoe hebben zij het project de kracht van 8 opgezet. Dit project omvat acht themas: wees jezelf, wees eerlijk, iedereen hoort erbij, houd rekening met een ander, samenwerken en elkaar helpen, luister naar elkaar, zeg wat je wilt en vergeef en ga verder. Er wordt niet gesproken over regels, wel over omgangsvormen. Voor de onder-, midden- en bovenbouw zijn er verhalen, activiteiten en affirmaties (bevestigende uitspraken). Er zijn ook spelletjes, met een herkenbare, steeds terugkerende vorm: de windmolen. Deze heeft als betekenis: het kind staat centraal en ouders en school draaien eromheen; alles komt en blijft daardoor in beweging!

Het Plein, school voor praktijkonderwijs, Amsterdam (voortgezet onderwijs)
Contactpersoon: G. van Ameide tel. 020 4801048, Het project De Markt heeft de subtitel praktijkonderwijs in de echte praktijk, buiten op de markt meegekregen. Dit is ook waar het om draait bij dit project. Leerlingen doen eerst diverse marktonderzoekjes en staan daarna met een echte kraam op de markt. Ze ervaren hoe het in het echt gaat, b.v. in de bittere kou op de markt staan. De handelswaar die ze verkopen is op school gemaakt door andere leerlingen (bijv. kerststukjes). Doelstelling van dit project is het leiden van leerlingen naar de arbeidsmarkt. Nevendoelen zijn trainen in sociale vaardigheid en klantvriendelijkheid, verbeteren van communicatie en taalvaardigheid, training in rekenen en omgang met geld, verkrijgen van een productiestroom binnen de school, het verkrijgen van inzicht t.a.v. inkoop/verkoopbeleid en het etaleren van koopwaar.

ROC van Amsterdam (beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) Contactpersoon: K. Keus tel. 020 6462236. E-mailadres: jja.keus@rocva.nl
Meeting Point is een totaal project voor cultuur en sport, buiten reguliere lestijden en buiten het reguliere onderwijsprogramma, maar er wel aan grenzend. Door middel van workshops op gebied van cultuur en sport, met presentaties en een professionele aanpak wordt een concept van community college gerealiseerd. Bovendien ontstaat een intensieve samenwerking met andere (culturele) instellingen. Deze invalshoek geeft de mogelijkheid samen te werken, met als slogan: alleen samen maken we toekomst! Doelstellingen van het project zijn het verbeteren van het schoolklimaat door het organiseren van culturele en sportactiviteiten en het stimuleren van integratie tussen verschillende opleidingen en jaargroepen. Tevens streeft men naar het activeren van een ontmoeting en nadere kennismaking tussen verschillende culturen en culturele uitingen en het leveren van een bijdrage aan een onderwijsvisie, waarbij de school min of meer een dagarrangement aanbiedt en zoveel mogelijk aansluit bij de maatschappelijke context waarin de deelnemers functioneren. Hierdoor beleven de deelnemers de school behalve als een leerplek ook als een leefplek waar eigen competenties gezien, gestimuleerd en gewaardeerd worden.