Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO geeft overzicht belangrijkste geïntegreerde gewasbeschermingsmaatregelen

Deze maand heeft de opdracht van LNV, om meer duidelijkheid te creëren in het woud van gewasbeschermingsmaatregelen, geresulteerd in een overzicht van zogenaamde best practices gewasbescherming. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR, heeft hierin de belangrijkste (nieuwe) geïntegreerde
gewasbeschermingsmaatregelen op een rij gezet. Deze best practices zijn samengevat in 6 sectorale deelrapporten. Het betreft de sectoren akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, bloembollen, boomteelt, fruitteelt, glastuinbouw en champignonteelt.

De onderzoekers beoordeelden maatregelen voor 35 gewassen vooral op toepasbaarheid en het milieurisico. Bijzonder aan de best practices is dat, naast het feit dat het maatregelen zijn die nog niet breed verspreid zijn, ook belemmeringen die maatregelen met zich meebrengen beschreven worden. Door onderzoek en toetsing in de praktijk wordt gewerkt aan het wegnemen van de belemmeringen. Naar aanleiding van deze verbeteringen worden de best practices dan ook regelmatig bijgewerkt.

Om het draagvlak vanuit de sectoren zelf voor de best practices te vergroten, zijn de bevindingen getoetst in klankbordgroepen bestaande uit telers. De toepasbaarheid van de maatregelen wordt vergroot door de maatregelen te beproeven in projecten zoals Telen met toekomst, een samenwerkingsproject tussen PPO en DLV. De best practices moeten gaan bijdragen aan het behalen van het convenant gewasbescherming. Hierin is afgesproken dat in 2010 de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen met 95% is verlaagd ten opzichte van 1998.