Studiedag LBR 'Je merkt 't, 't werkt'
Rotterdam, 29 oktober 2004
Geachte heer/mevrouw,
Op 4 november organiseert het LBR in opdracht van de Onderwijsgroep van het NPRD de studiedag 'Je merkt 't, 't werkt'. Deze studiedag gaat over projecten en programma's op het gebied van conflictbemiddeling en het voorkomen van ongewenst gedrag.
'Je merkt 't, 't werkt' is een praktijkgerichte dag met lezingen en workshops van experts en ervaringsdeskundigen.
Er is nog ruimte voor aanmeldingen.
Bij deze sturen wij u een overzicht van het programma. Belangstellenden kunnen zich nog tot en met dinsdag 2 november aanmelden via klavert@lbr.nl of bel 010-2010201 en vraag naar Ursula Klavert of Marjan Möhle.
Je merkt 't, 't werkt!
Locatie: Grandcafé Engels, Stationsplein 45, Rotterdam
Datum: 4 november 2004
Tijd: 9.30 uur - 16.00 uur
Prijs: EUR80,- (inclusief lunch)
Programma Studiedag NPRD Onderwijs "Je merkt 't, 't werkt"
9.30-10.00 Ontvangst en inschrijving met koffie en thee
10.00-10.15 Opening en welkomstwoord door Chadia Azarual, lid NPRD en voorzitter Jeugdraad
10.15-10.45 Inleiding door drs. Bob van der Meer, psycholoog en auteur van o.a. School en geweld
10.45-11.15 Presentatie door drs. R. van de Sar, CED groep
11.15-11.30 Pauze
11.30-12.30 Eerste ronde workshops
Taakspel, Mw. R. van de Sar, CED-groep
Primair onderwijs
Het Taakspel geeft leerlingen de gelegenheid om zelf afspraken en regels te maken over het gedrag in de klas. Het is de bedoeling dat kinderen elkaar aanspreken op hun gedrag. Door elkaar "bij de les" te houden kunnen kinderen als groepje een beloning verdienen.
Mentorenproject Goal, Dhr. O. Ramadan, Radar advies, Amsterdam
Voortgezet onderwijs
Goal is een project waarbij leerlingen begeleid worden door een mentor van buiten de school. Hierbij wordt gewerkt met vrijwilligers gezocht die niet het beste van zichzelf in een ander stoppen, maar juist het beste uit de ander halen. De persoonlijke coach of mentor functioneert als een positief rolmodel voor de jongeren.
Wereldschool/School zonder Racisme, Mw. M. Möhle, LBR
Primair onderwijs / Voortgezet onderwijs
Bij de projecten Wereldschool (PO) en School zonder Racisme (VO) nemen leerlingen, leerkrachten en overige betrokkenen gezamenlijk stelling: op deze school zijn wij tégen racisme en vóór multicultureel samenleven. Met behulp van een bordje en jaarlijks terugkerende activiteiten wordt deze boodschap zichtbaar gemaakt.
12.30-13.30 Lunchpauze
13.30-14.30 Tweede ronde workshops
De vreedzame school, Dhr. J. van Sonderen, SAC Utrecht
Primair onderwijs
De vreedzame school is een programma dat is ontwikkeld door het Schooladviescentrum in Utrecht. Het bestaat uit interactieve lessen voor onder-, midden- en bovenbouw in conflicthantering en sociale vaardigheden. Het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerlingen staat centraal.
Vertel mij wat!, Mw. L. van Well, Pluspunt
Voortgezet onderwijs
"Vertel mij wat! Verhalen over veilig" is een lessenserie waarbij ouderen in de klas komen vertellen over hun ervaringen met betrekking tot veiligheid. Door deze kennismaking kunnen de verschillende generaties en culturen met elkaar kennismaken en kunnen vooroordelen over en weer ontkracht worden.
Klasklus, Mw. E. Hofmeijer, Stek Jeugdzorg, Gouda
Primair onderwijs /Voortgezet onderwijs
Klasklus richt zich op klassen waar het pedagogisch klimaat zodanig verstoord is dat lesgeven haast niet meer mogelijk is. Om hier verandering in aan te brengen werkt het onderwijs gedurende enkele weken zeer intensief samen met een organisatie voor jeugdzorg. Met behulp van onder andere observaties, groepsgesprekken en rollenspelen wordt de groep weer op de rails gezet.
Klets!, GGZ Oost-brabant
Primair onderwijs
Klets! is een weerbaarheidsprogramma waarbij kinderen leren voor zichzelf op te komen zonder anderen te kwetsen. In totaal zijn er zeven draaiboeken voor de groepen 2 tot en met 8 waarin thema's aan de orde komen als: gevoelens, ruzie, pesten en samenwerken.
14.30-15.30 Discussie "Wat werkt? En waarom werkt het?"
15.30 - 16.00 Afsluiting
Kijk voor meer informatie op www.lbr.nl
---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie