Universiteit Maastricht
Persbericht
29-10-2004
Eerste Maastrichtse promotie op buitenlands grondgebied
David Ayuku over sociale, fysieke en mentale gezondheid van straatkinderen in Kenia
Op 4 november 2004 vindt voor het eerst een Maastrichtse promotie op buitenlands grondgebied plaats. De Keniaan David Ayuku verdedigt op die datum zijn dissertatie op Moi University (MU) in Eldoret, Kenia, onder leiding van Rector Magnificus Gerard Mols. Aansluitend wordt een tweedaags symposium gehouden over straatkinderen waarin de meereizende hoogleraren een sprekersrol vervullen. Ayuku is één van vijf Keniaanse promovendi binnen het samenwerkingsverband 'Strenghtening Community-Oriented Health Professions Education at the Faculty of Health Sciences' tussen de Universiteit Maastricht (UM) en MU. Zijn multi-disciplinaire onderzoek naar de sociale, fysieke en mentale gezondheid van straatkinderen in Eldoret heeft tot verrassende nieuwe inzichten geleid.
Als gevolg van armoede, familieruzies en etnische conflicten trekken steeds meer Kenianen naar de grote steden. De toename van het aantal straatkinderen, zoals in het studiedomein Eldoret, is dan ook een direct gevolg van deze urbanisatietrend. Ayuku maakt in zijn onderzoek naar de straatkinderen van Eldoret onderscheid tussen on the street en of the street kinderen. De eerste groep brengt het merendeel van de dag door met bedelen, werken, door afval zoeken en lijm snuiven, maar heeft een sterke gezinsband en keert 's avonds terug naar huis. De tweede groep kinderen neemt in zowel economisch als sociaal opzicht volledig deel aan het straatleven. In de beschrijving van het leven en de carrière van de straatkinderen werkt Ayuku voornamelijk vanuit het perspectief van de kinderen zelf. Deze bevindingen contrasteert hij vervolgens met de opvattingen van hulpverleners en het algemene publiek.
Ayuku bracht de sociale netwerken (vrienden, familie of kennissen die steun en opvang kunnen bieden) van de kinderen in kaart, en vergeleek deze netwerken met die van de schoolgaande kinderen uit de controlegroep. Vervolgens heeft hij de voedings- en gezondheidssituatie van de straatkinderen vastgesteld en vergeleken met de controlegroep. Tenslotte besteedde Ayuku aandacht aan het temperament en de prikkelbaarheid van de straatkinderen, wederom in vergelijking met de controlegroep. De onderzoeksresultaten contrasteren duidelijk met de opvatting van het algemene publiek en hulpverleners. Zo concludeert Ayuku dat de straatkinderen weliswaar minder evenwichtige, maar wel veel uitgebreidere sociale netwerken hebben dan de kinderen uit de controlegroep. In vergelijking met de schoolgaande kinderen hebben de straatkinderen geen groeiachterstand en is hun dieet vrij goed. De straatkinderen waren in tegenstelling tot de verwachting over het algemeen positief gestemd en hadden een groot vermogen tot flexibiliteit en aanpassing aan hun omgeving.
Ayuku's onderzoek valt binnen een project dat in 1995 van start ging, gericht op het opleiden van gekwalificeerde medewerkers voor de Faculteit der Geneeskunde (FHS) van Moi University. Het project werd gecoördineerd door MUNDO, het bureau voor internationale samenwerking van de UM dat zich bezig houdt met hoger onderwijs in ontwikkelingslanden. In het kader van dit project werden vijf promotieplaatsen aan de UM beschikbaar gesteld en werd een Learning and Resource Centre (LRC) en een klinisch laboratorium gebouwd en ingericht. Onlangs is het LRC officieel geopend door Jo Ritzen, voorzitter van het College van Bestuur van de UM. Gedurende het project is er intensief personeel uitgewisseld tussen beide universiteiten om meer te leren over aspecten als curriculumontwikkeling, evaluatie en toetsing. Tenslotte werden kleine onderzoeksactiviteiten gesteund om de concurrentiepositie van MU te verstevigen, en heeft het project hulp verleend aan het Women's Bureau. Door vrouwelijke studenten sociaal-economisch te ondersteunen werd het relatief kleine aantal vrouwelijke studenten aan de FHS vergroot.
De samenwerking tussen UM en MU gaat echter al verder terug. Prof. dr. Marten de Vries, directeur van het Maastrichtse onderzoeksinstituut Center for Public Mental Health (het voormalig IPSER-International Institute for Psycho-social and Social-ecological Research) en tevens promotor van Ayuku, ging in 1987 al een samenwerkingsverband aan met de oprichter van Moi University, Prof. dr. H.K.N. arap Mengech Deze samenwerking heeft uiteindelijk geresulteerd in de opzet van de faculteit Geneeskunde en de introductie van het PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs) in Eldoret.
Noot voor de pers:
Titel van het proefschrift:'StreetChildren:Their Social, Physical and Mental Health'. Recensie-exemplaren kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM (tel 043 388 2044, voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl.
Voor vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u contact opnemen met Geraldine van Kasteren of David Ayuku op 00254-649734070 (Kenia)
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Universiteit Maastricht