Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

MagIII, derde symposium over magnesiumtechnologie

Het derde symposium over magnesium van het IOP Oppervlaktetecnologie, MagIII: magnesium in beweging, vindt plaats op 4 november 2004. Het lichte metaal vindt steeds meer toepassingen binnen de industrie en ook de onderzoekswereld ontdekt steeds meer over dit bijzondere metaal. Bedrijven maken niet voor niets steeds vaker gebruik van de mogelijkheden van magnesium. Om magnesium in beweging te houden organiseert het IOP Oppervlaktetechnologie in samenwerking met het Industrieel Magnesium Platform (IMP) de bijeenkomst MagIII.

De locatie van MagIII is het Aluminiumcentrum te Houten. Geïnteresseerden in onderzoek naar de toepassing van magnesiumlegeringen enzerzijds en de voorbewerking en oppervlaktebehandeling van magnesiumlegeringen anderzijds, zijn welkom. De dag biedt plenaire presentaties, voldoende gelegenheid voor deelnemers om te netwerken en een uitgebreide kennismarkt. Onderwerpen als verspanen van magnesium, thixomoulding, hydrostatisch extruderen en lassen van magnesium komen uitgebreid aan bod. De organisatie verwacht ongeveer 180 deelnemers, afkomstig uit de automotive-, transport-, metalectro- lucht- en ruimtevaartindustrie. Daarnaast zijn kennisorganisaties uitgenodigd, die een rol spelen bij onderzoek naar de oppervlaktebehandeling van magnesium.

Het IOP Oppervlaktetechnologie
Het IOP is een subsidieprogramma van het Ministerie van Economische Zaken dat fundamenteel strategisch onderzoek aan universiteiten en kennisinstellingen ondersteunt. Binnen het IOP Oppervlaktetechnologie doen onderzoekers innovatief onderzoek naar de oppervlaktebehandeling van staal, aluminium, kunststoffen en magnesium. Voor de periode 1993-2003 is door het Ministerie van Economische Zaken hiervoor EUR 15,4 miljoen beschikbaar gesteld. Een jaar geleden is vanuit het Innovatiegerichte Onderzoeks Programma (IOP) Oppervlaktetechnologie subsidie verleend aan 4 onderzoeksprojecten op het gebied van magnesiumtechnologie, met de oppervlaktebehandeling van magnesium als speerpunt. Deze projecten worden op de MagIII gepresenteerd.

Het Industrieel Magnesium platform (IMP)
Het IMP is een platform dat partijen bij elkaar wil brengen die onderdeel zijn van de gehele potentiële productieketen van magnesium, van winning tot recycling. Binnen het IMP wordt nauw samengewerkt tussen onderzoekinstituten als NIMR en TNO en het bedrijfsleven. Het IMP is een onderdeel van het VNMI (Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie).

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 26 oktober 2004 aanmelden voor MagStart via de website www.senter.nl/iop-ot. Na inschrijving ontvangen zij een bevestiging van deelname, een factuur (indien van toepassing) en een routebeschrijving. De kosten voor deelname aan MagStart zijn EUR 50 per persoon voor bedrijven. Onderzoekers van universiteiten/kennisinstellingen en studenten hebben gratis toegang.

Meer informatie
Voor meer informatie over het symposium en/of het IOP Oppervlaktetechnologie kunnen belangstellenden contact opnemen met Patrick van Veenendaal, programmacoördinator IOP Oppervlaktetechnologie, telefoon (070) 373 54 39, e-mail p.a.t.t.vanveenendaal@senter.nl
of kijken op: www.senter.nl/iop-ot.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied vanduurzame technologie, energie en milieu. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 373 52 77.