De erfenis van Fortuyn
Promotie Politicologie
donderdag 4 november 14.00 uur
Hans Wansink, historicus en politiek commentator van de Volkskrant, maakt de balans op van de meest roerige periode uit de Nederlandse politieke geschiedenis sinds 1945. Het populisme van de Leefbaren en de Lijst Pim Fortuyn, partijen die even snel ten onder gingen als ze opkwamen, heeft tenminste één blijvende omslag in de politiek veroorzaakt. Het zwaartepunt ligt niet langer bij de politieke partijen, maar bij de kiezers. Politieke ondernemers als Fortuyn, maar ook Balkenende of Bos, moeten bij elke verkiezing van voren af aan hun aanhang zien te verwerven. Het zelfbeeld van een open, progressieve samenleving zonder spanningen tussen bevolkingsgroepen, ligt in scherven. Een behoudend volk, dat zijn buik vol had van het gedoogbeleid tegenover criminelen en illegalen, heeft een naar binnen gekeerde politieke elite tot de orde geroepen. Na een analyse van de ontvoogding van de kiezer ten opzichte van de gevestigde politieke partijen, gaat Wansink uitvoerig in op de invloed van kranten en televisie op het politieke bedrijf, geïllustreerd met enkele saillante bijzonderheden over de haat-liefde verhouding tussen Pim Fortuyn en Wansinks krant, de Volkskrant.
Wansink sluit af met een diagnose van de staat van de Nederlandse democratie.
H.A. Wansink: De erfenis van Fortuyn. De Nederlandse democratie na de opstand van de kiezers. Promotor is prof. dr. J.W. de Beus.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Stellingen.
Universiteit van Amsterdam