Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie: "Te hoge concentraties luchtverontreiniging"

2-11-2004
De provincie heeft aan de Staatssecretaris van VROM van Geel de provinciale rapportage luchtkwaliteit over het jaar 2003 aangeboden. Het rapport beschrijft de luchtkwaliteit op basis van zes stoffen waarvan `stikstofdioxide' en `fijn stof' de meest kritische zijn. Deze laatste twee stoffen veroorzaken in de provincie Utrecht een aantal knelpunten.

Rapportage Besluit Luchtkwaliteit

GS van de provincie Utrecht hebben de Rapportage Besluit Luchtkwaliteit 2003 vastgesteld, onder voorbehoud van die gemeentelijke rapportages die formeel nog niet door betreffende colleges van B&W zijn vastgesteld. De provinciale rapportage bevat een algemeen deel, waarin de globale luchtkwaliteit (achtergrondconcentraties) is beschreven, en een overzicht van de gemeentelijke rapportages met knelpunten. In het algemene gedeelte komt ook de bijdrage van de doelgroepen aan de totale uitstoot in de provincie aan de orde. Hieruit blijkt dat het wegverkeer een belangrijk aandeel heeft op de lokale luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.

Luchtkwaliteit
In het jaar 2003 is de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht iets verslechterd ten opzichte van het jaar 2002. De warme zomer van dat jaar kwam de luchtkwaliteit niet ten goede. In de stedelijke gebieden en in de nabijheid van drukke (snel-)wegen is de luchtkwaliteit slechter dan in de landelijke gebieden. Hier vinden dan ook de overschrijdingen plaats van de wettelijke grenswaarden. Dit blijkt ook uit de rapportages van de Utrechtse gemeenten.

Grenswaarden overschreden
De grotere gemeenten en gemeenten met een drukke (snel)weg binnen hun grenzen hebben de luchtkwaliteit getoetst aan de wettelijke grenswaarden. Bij 20 gemeenten is voor minimaal één stof een overschrijding van de grenswaarde op één of meerdere locaties per gemeente geconstateerd. Op één of meerdere locaties in de gemeente Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein, Veenendaal, Zeist, Bunnik, Maarssen, Breukelen en Vianen is tevens plandrempel van de jaargemiddelde waarde voor stikstofdioxide overschreden. Voor het komende jaar moeten deze gemeenten voor deze locaties saneringsplannen opstellen om uiterlijk in 2010 te voldoen aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen. Indien de grenswaarde wordt overschreden en de plandrempel niet, dan geldt de verwachting dat met generiek beleid de luchtkwaliteit binnen de wettelijk aangegeven termijn aan de grenswaarde zal voldoen. In geval van overschrijding van de plandrempel zijn echter aanvullende plannen nodig.

Aanpak
De provincie Utrecht toetst nieuwe ruimtelijke plannen, infrastructurele projecten en provinciale bedrijfsvergunningen aan de luchtkwaliteitsnormen om te voorkomen dat er nieuwe knelpunten ontstaan. Bij de bestaande knelpunten voor de stof stikstofdioxide ondersteunt de provincie de gemeenten bij het opstellen van een plan van aanpak en speelt desgevraagd een coördinerende rol. De provincie Utrecht heeft het Ministerie van VROM verzocht spoedig met een plan van aanpak voor fijn stof te komen omdat de verantwoordelijkheid voor de aanpak van deze stof primair bij het rijk is gelegd.

Laatst gewijzigd op 11/02/2004 02:25:53 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl