Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200306817/1
Hoger beroep van de luchtvaartmaatschappij KLM met betrekking tot het besluit van de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) waarbij aanvragen van de KLM voor tewerkstellingsvergunningen voor Japanse en Indiase werknemers in de functie van lokaal cabinepersoneel zijn afgewezen. De KLM is onder meer van oordeel dat zij ten onrechte is aangemerkt als werkgever omdat de werknemers in dienst zijn bij de zelfstandige KLM vestigingen in India en Japan. De rechtbank in Den Haag heeft bij uitspraak van 21 augustus 2003 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.


* 200308644/1
Beroepen van de vennootschap t Smulhûske, de vereniging De Kampen Hedel en anderen tegen het besluit van provinciale staten van Gelderland waarbij het Streekplan Gelderland 1996, partiële herziening inzake omlegging N831 Hedel (oostelijk deel) is vastgesteld. De partiële herziening voorziet in de omlegging van de provinciale weg N831 in en nabij de kern Hedel. Een deel van de tekst uit het Streekplan Gelderland 1996 waarin het beleid is opgenomen wordt vervangen door een nieuwe tekst. In beroep worden bezwaren aangevoerd tegen onder meer het opgestelde milieueffectrapport, de noodzaak van de omlegging, onduidelijkheden over de hinder die kan ontstaan als gevolg van aanlegwerkzaamheden etc.


* 200401715/1
Hoger beroep in verband met de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een exploitatievergunning te verlenen aan het Fun & Lounge Café Hot Shot in de Warmoesstraat in Amsterdam. Het hoger beroep is ook gericht tegen de weigering door het college van B&W van Amsterdam om een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet hiervoor te verlenen. De rechtbank Amsterdam heeft in januari 2004 een eerder beroep tegen de weigeringen ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank is de burgemeester er terecht vanuit gegaan dat de eigenaar mede de exploitatie van een seksinrichting voor ogen had. De eigenaar is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200402891/1
Hoger beroep in verband met de vergunning voor het houden van een kampeerplaats (camping De Berekuil-Hart van Holland) aan de Ariënslaan in Utrecht. Reeds in januari 1998 heeft het college van B&W deze vergunning op grond van de Wet op de openluchtrecreatie verleend. Daarna heeft de rechtbank Utrecht dit besluit meerdere malen vernietigd. Tegen de laatste uitspraak van de rechtbank van januari 2004 heeft het college van B&W hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. In deze uitspraak heeft de rechtbank (wederom) geoordeeld dat de voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden over permanente bewoning en illegaal opgerichte recreatieverblijven op de camping De Berekuil nog steeds onvoldoende concreet zijn en de vergunninghouder niet de vereiste duidelijkheid bieden.


* 200402898/1
Beroep van Betoncentrale Boxmeer B.V. tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij deels goedkeuring is verleend en deels is onthouden aan het bestemmingsplan Boxmeer Buitengebied 1997 van de gemeente Boxmeer. Het bestemmingsplan ziet op het gebied dat ten tijde van het goedkeuringsbesluit tot het grondgebied van de gemeente Boxmeer behoorde, met uitzondering van de bebouwde kommen van Boxmeer, Oeffelt, Beugen, Rijkevoort, Sambeek en Vortum-Mullem. De Betoncentrale is het niet eens met de wijze waarop (deels) goedkeuring aan het plan is onthouden. Voorts stelt zij dat in het plan voor haar perceel ten onrechte slechts een maximaal toegestane bebouwingsoppervlak van 480m2 is opgenomen.


* 200403617/1
Beroep van een bedrijf in Kerk-Avezaath tegen de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van de ontheffing van het verbod zich van afvalstoffen asbesthoudend hooi en stro te ontdoen, door deze bijvoorbeeld te storten of te verbranden. Het college is van mening dat dit beroep niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat het bedrijf in een eerder stadium geen bedenkingen heeft ingediend tegen het ontwerp van het besluit. Wel heeft het bedrijf een brief gestuurd naar een gedeputeerde van de provincie voor een persoonlijk onderhoud gericht op een afrondend gesprek over de asbest affaire, maar deze brief is volgens gedeputeerde staten niet beschouwen als een bedenkingenschrift.


* 200404192/1
Hoger beroep in verband met facturen die de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees heeft gestuurd aan een slachtbedrijf in Epe, waarbij aan het bedrijf kosten in rekening zijn gebracht voor de door de Rijksdienst uitgevoerde BSE-testen bij de op het bedrijf aanwezige runderen, in de periode van mei tot en met december 2001. Het bedrijf heeft eerst bezwaar gemaakt tegen de facturen bij de minister van LNV. Deze heeft de bezwaren ongegrond verklaard. De rechtbank Zutphen heeft vervolgens in een uitspraak van 26 april 2004 geoordeeld dat de facturen geen besluiten zijn in de zin van de Algemene wet bestuursrecht en dat daar dus geen bezwaar tegen kon worden gemaakt. Het bedrijf is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank.