Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 3-11-2004

Stoppen met verstrekking Pas-65

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018

DVVO-U-2523164

3 november 2004

De Wet op de uitgebreide identificatieplicht treedt op 1 januari 2005 in werking. Vanaf deze datum moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. De Pas-65 wordt op dat moment een overbodig document, omdat 65-plussers met hun identiteitsbewijs hun leeftijd kunnen aantonen op plaatsen waar korting wordt aangeboden. Daarom heb ik de gemeenten verzocht om vanaf 1 januari 2005 de Pas-65 niet langer te verstrekken. Dit betekent niet dat ik de Pas-65 afschaf. Burgers die de pas al hebben, kunnen deze blijven gebruiken.

Dit besluit heeft tot gevolg dat toekomstige 65-plussers zich kosten besparen. Voor de Pas-65 moeten zij immers in bijna alle gemeenten legeskosten betalen. Deze verschillen per gemeente, maar kunnen oplopen tot 24 euro. Daarnaast is de burger geld kwijt aan het maken van pasfoto's.

Het besluit om te stoppen met de verstrekking van de Pas-65 heb ik mede genomen naar aanleiding van een brief die ik ontving van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Het bestuur adviseerde mij om de Pas-65 vanaf 1 januari 2005 niet meer uit te geven. De NVVB brengt in haar brief naar voren dat de kosten voor burgers door de identificatieplicht kunnen oplopen en dat de aanschaf van de Pas-65 - louter als bewijs dat men 65-plus is - de burger eigenlijk onnodig op kosten jaagt.
Ook het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties raadt burgers die 65 jaar worden aan om de Pas-65 niet aan te schaffen.

Gemeenten laten mij herhaaldelijk weten dat sommige instanties kortingen aan 65-plussers alleen verstrekken aan burgers die een Pas-65 tonen. Dit is niet geoorloofd.
Het verstrekken van korting is leeftijdsafhankelijk en niet afhankelijk van pasbezit. Dit is overigens al zo sinds 1999. De komende maanden zal ik uitgebreid voorlichten over mijn besluit om de Pas-65 niet langer te verstrekken. In dit voorlichtingstraject richt ik mij niet alleen op burgers, maar ook op de aanbieders van kortingen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp