Provincie Zuid-Holland

Europa

Gebiedsprogramma's

'Politiek mag mantelzorg niet als plicht opleggen' 03 November 2004

'Politiek mag mantelzorg niet als plicht opleggen'

Maand van de Mantelzorg van start met debat en handtekeningenactie

"Mensen
moeten zelf een keuze kunnen maken tussen werken en mantelzorg verlenen." PvdA-kamerlid Gerdi Verbeet pleitte tijdens het startdebat van de Maand van de Mantelzorg in het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag voor autonomie van de mantelzorger en maatwerkoplossingen tussen werkgever en werknemer als het gaat om opnemen van zorgverlof. Kamerlid Aart Mosterd (CDA) maakt zich zorgen over het negatieve effect van bezuinigingen op de Thuiszorg: "Je moet geen goedkope zorg afschaffen en vervolgens mensen terug laten vallen op dure zorg."

Tweede Kamerleden van het CDA en de PvdA debatteerden vanmiddag in de Statenzaal met beleidsmakers en bestuurders uit de zorgsector over actuele thema's als Mantelzorg en arbeid en Mantelzorg in familie en maatschappij. Mevrouw Lennie Huizer, Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, opende het debat met een eigen ervaring. "Ik ben zelf mantelzorger. Zorgen voor iemand is iets wat je gewoon doet, omdat het op je weg komt. De politiek mag de mantelzorg niet als plicht op gaan leggen. De rechten van de mantelzorgers moeten centraal staan."

De gedeputeerde kreeg bijval van de debaters. Hoogleraar Gezondheidswetenschappen Mia Duijnstee: "In Nederland is de norm dat wij voor elkaar zorgen. Zorginstellingen moeten ondersteuning bieden om samen met de familie en de patiënt tot een oplossing te komen in plaats van star alle regels te volgen." Dat is ook financieel voordelig, aldus Duijnstee: "Op tijd flexibele hulp bieden levert op den duur geld op."

Deze stelling werd onderschreven door Gerrit Jan van Otterloo, voorzitter van LOT, vereniging van Mantelzorgers. "Mantelzorgers komen vaak in problemen met de combinatie van zorg en werk. Ze houden het gewoon niet vol, met als gevolg dat ze in de WAO komen. Dan heb je twee zieken thuis." Er zijn 750 duizend mensen in Nederland die langdurig voor een ander zorgen. Mantelzorgers in het publiek verduidelijkten: "Als u niet op tijd hulp biedt aan de mantelzorger, kost de zorg voor de zieke de maatschappij tien maal zo veel als nu."

Het debat vormde het officiële startpunt van de Maand van de Mantelzorg in Zuid-Holland, onderdeel van de driejarige campagne 'Ik? Ik ben Mantelzorger'. In de maand november 2004 vinden in heel Zuid-Holland tal van activiteiten plaats om enerzijds aandacht te vragen voor de positie van de mantelzorgers en anderzijds extra aandacht te geven aan mantelzorgers.

Actie 'Laat de Mantelzorger niet barsten'
Na het startdebat ontving gedeputeerde Lennie Huizer de eerste kaart van de kaartenactie 'Laat de mantelzorger niet barsten'. Met deze landelijke actie verzamelt de LOT, vereniging van mantelzorgers, handtekeningen die in december worden overhandigd aan de staatssecretaris van Zorg en Welzijn. De LOT vraagt hiermee aandacht voor de positie van de mantelzorgers en wil dat de regering maatregelen neemt om mantelzorgers beter te ondersteunen.

Een volledig overzicht van alle activiteiten in het kader van de Maand van de Mantelzorg is te vinden op www.mantelzorg.nl. Het startdebat van de Maand van de Mantelzorg werd georganiseerd door het Tympaan Instituut uit Voorburg en is mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland. De Maand van de Mantelzorg is een initiatief van LOT, Vereniging van Mantelzorgers en Xzorg, Vereniging van Steunpunten Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulporganisaties en Buddyzorg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jannemieke Hanhart van het Tympaan Instituut, telefoonnummer 070 - 337 10 23 of via e-mail jhanhart@tympaan.nl, meer informatie over de Maand van de Mantelzorg vindt u op www.mantelzorg.nl

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

Contact en adres

Veel gestelde vragen

Politiek prikbord
algemeen menu

Over de provincie

Gedeputeerde Staten

Provinciale Staten

Gemeenten

Bestuurlijke zaken