Vereniging Nederlandse Gemeenten

KAMERCOMMISSIE VROM DISCUSSIEERT MET GEMEENTE HAARLEM OVER MILIEUHANDHAVING

De gemeente Haarlem heeft in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) het initiatief genomen om de woordvoerders milieuhandhaving van de Tweede Kamerfracties uit te nodigen voor een kennismaking met de gemeentelijke handhavingspraktijk. Een delegatie uit de vaste kamercommissie VROM bracht gistermiddag een bezoek aan de gemeente Haarlem. Aan het eind van de middag waren de deelnemers het erover eens, dat de samenwerking op het gebied van handhaving het best lokaal kan worden vormgegeven.

Aanleiding voor de uitnodiging is het algemeen overleg in de Tweede Kamer van 3 november over de herijking van de VROM-regelgeving, waarbij handhaving een belangrijk onderwerp is. Wethouder Grondel heeft de Kamerleden laten zien hoe voortvarend Haarlem aan de slag is met de professionalisering van de milieuhandhaving. De Kamerleden kregen tevens een beeld hoe het handhaven in de praktijk wordt aangepakt.

Wethouder Grondel besteedde speciale aandacht aan de interne integratie van de handhaving. Hoe stem je handhavingacties intern goed af met elkaar, bijvoorbeeld de terreinen ruimtelijke ordening en de brandveiligheid? Ook de externe integratie, dus de samenwerking met bijvoorbeeld politie en openbaar ministerie, moet een goede plek krijgen in het totale handhavingsbeleid. Op basis van milieubelasting/-risico en elementen als naleefgedrag en bestuurlijke prioriteiten programmeert de gemeente haar handhavingswerk. In overleg met politie en openbaar ministerie is een handhavingstrategie gemaakt.

Met de Kamerleden werd flink gediscussieerd over het schaalniveau van de handhaving. De vraag of gemeenten wel in staat zijn om de handhaving professioneel op te pakken stond centraal in de discussie. In Haarlem werd geconcludeerd dat het inrichten van de samenwerkingsstructuur het best aan de gemeenten en hun partners (OM, politie en medeoverheden) kan worden overgelaten.

Voorts werd ingegaan op de vraag, wat er nu werkelijk verandert na 1 januari 2005, het moment waarop het project professionalisering milieuhandhaving geïmplementeerd is. Hierbij kwamen de gemeente en de Kamerleden tot de conclusie, dat het handhavingsproces vooral transparanter wordt voor bestuurders, burgers en bedrijven. Door gebruik te maken van standaardprocedures weet iedereen straks waar hij aan toe is.

geactualiseerd op: 02 november 2004