Ministerie van Justitie

Veiligheidsprobleem niet altijd een criminaliteitsprobleem 2 november 2004

Veel burgers voelen zich onveilig, ondanks de afname van de criminaliteit. Dit blijkt uit de studie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Stichting Grootstedelijk Gedragswetenschappelijk Onderzoek 'Nee, ik voel me nooit onveilig' - uitgevoerd in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Voor dit onderzoek zijn buurtbewoners uitgenodigd te praten over de veiligheid in hun wijk. Ze zijn in dit onderzoek bevraagd over thema's als vervreemding van buurtgenoten, overlast, verkeersproblematiek, de rol van de politie, vervuiling, de terugtredende overheid, de rol van de media, buurtwerk. Buurtbewoners geven aan dat juist dergelijke factoren een grotere rol spelen op de beleving van veiligheid dan criminaliteit als zodanig.

Het onderzoek laat zo zien dat de veiligheidsproblematiek in de beleving van buurtbewoners in belangrijke mate een sociaal probleem is en niet alleen een criminaliteitsprobleem. Wil de overheid in het algemeen en de politie in het bijzonder buurtbewoners helpen om zich veilig te voelen, dan moeten zij zich realiseren dat bewoners behoefte hebben aan steun om met hun wijkgenoten om te gaan, ook als zij afwijkende gedragsnormen hebben. Bewoners vragen ook op het gebied van overlastbestrijding en hulpverlening een rol van de politie. De politie zou moeten heroverwegen of een nogal eenzijdig op repressie gerichte aanpak baat heeft.

De publicatie is verkrijgbaar bij de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en is te vinden op de website van de RMO www.adviesorgaan-rmo.nl.

Bron: Persbericht van het Ministerie van VWS