Ingezonden persbericht


Persbericht

unie van marokkaans-nederlandse academici & HBo-ers (umah)

to: pers

FROM: UMAH,

SUBJECT: DE MOORD OP CINEAST THEO VAN GOGH

DATE: 2 NOVEMBER 2004

CONTACTPERSOON: S.BELLARI, BESTUURSLID UMAH (GSM: 06-51900077)

UMAH, de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en HBO-ers, is diep geschokt en verbijsterd nu haar het bericht heeft bereikt dat de cineast Theo van Gogh vanochtend op brute wijze het leven is ontnomen. UMAH spreekt namens de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap haar afschuw uit over deze beestachtige daad en wenst krachtig stelling te nemen tegen eenieder die meent op deze wijze, met walgelijk geweld, iemand de mond te snoeren. Onze gedachten gaan momenteel in allereerste instantie uit naar zijn directe familie, vrienden en andere naasten en wensen hun sterkte bij dit verschrikkelijke verlies.

UMAH is bekend met de keiharde meningen die Theo van Gogh onder andere over de moslims en de islam ventileerde. UMAH was het daar zelden mee eens en vond deze vaak ook onnodig kwetsend en te weinig bijdragen aan een constructieve dialoog. Maar die ongezouten opinies van Theo van Gogh kunnen en mogen nooit een gewelddadige daad als die van deze tragische ochtend rechtvaardigen. Momenteel is nog onvoldoende duidelijk wat de (eventuele politieke) motieven waren van de dader, doch het is niet onwaarschijnlijk dat de moord te maken heeft met de keiharde standpunten van Theo van Gogh. Voor UMAH zou het in dit licht een nog verschrikkelijker en laffere daad zijn wanneer die relatie uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie later inderdaad nog zou gaan blijken. UMAH vindt dat onze democratie staat of valt met een florerende vrijheid van meningsuiting waarin maatschappelijke frustraties via het vrije woord en het politieke debat worden geuit.

Uit eerste ooggetuigenissen valt op te maken dat de dader mogelijk van Arabische afkomst is. UMAH spreekt haar bezorgdheid uit voor racistische maatschappelijke reacties naar aanleiding van deze brute moord. Waar de moord op Theo van Gogh geen enkele rechtvaardiging vindt in zijn felle politieke stellingnames, zo is de afkomst van de dader evenmin een rechtvaardiging voor maatschappelijke onrust die zich richt tegen de Arabische of islamitische gemeenschap. Racisme is evengoed afkeurenswaardig geweld. UMAH roept de autoriteiten zowel als de media in het bijzonder en alle andere gemeenschappen in het algemeen op hun verantwoordelijkheid te nemen in het (mede)bewaren van de maatschappelijke rust.

Tenslotte ziet UMAH de dood van Theo van Gogh als het zoveelste teken dat de Nederlandse samenleving en haar politieke klimaat enorm aan het verharden is. Iedereen heeft wel eens in zijn nabijheid inmiddels een geval van zinloos geweld meegemaakt helaas. UMAH roept op tot een nieuwe bezinning over de verwaterde normen en waarden discussie in Nederland. UMAH zal zich blijven inzetten voor het doel van een vreedzame en harmonieuze Nederlandse samenleving vanuit de beginselen van menselijke waardigheid en politieke rechtsstatelijkheid.


---- --