Ingezonden persbericht


persbericht onder embargo - reactie NPG op rapport commissie Van Dijk 2/11

Achterkamertjespolitiek regelt gentech


- dubieuze intro voor gentechgewassen in Nederland -

*** embargo tot vandaag 2/11 16.30 uur ***

Dinsdagmiddag 2 november presenteert de Commissie Van Dijk haar rapport aan Minister Veerman van Landbouw over de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen in Nederland. Deze Commissie heeft een compromis bereikt tussen de belangen van gentech-telers en de gangbare telers, welke gentech-vrij willen blijven. Het Nederlands Platform Gentechnologie vindt het gevolgde proces ondemocratisch en het eindresultaat een gedrocht.

Het compromis van de Commissie zal een set maatregelen zijn om de besmetting van gentechvrij voedsel met gentech, via stuifmeel of via vermenging, enigzins te verminderen. Hoewel deze commissie ooit het standpunt had, dat gestreefd moest worden naar een zo laag mogelijke besmetting, is hetgeen dat nu besloten is daar niet mee in overeenstemming.

De gentech-industrie wilde kennelijk niet teveel belemmeringen, en daarom is gekozen voor dusdanige isolatieafstanden tussen gentech-gewassen en gentechvrije gewassen dat besmetting toch niet voldoende voorkomen wordt. De verwachte gemiddeld optredende besmetting van gentechvrije landbouw zal, als dit doorgaat, varieren tussen de 0,1 en 0,9%, hetgeen strijdig is met de Europese Richtlijn, die zegt dat elke besmetting die vermijdbaar was, geetiketteerd moet worden, zodat de consument weet waar die aan toe is.

Micha Kuiper van het Nederland Platform Gentechnologie zegt: "Wat een breed overleg van de hele landbouwsector had moeten zijn, is bewust ingeperkt tot een besloten achterkamertjesoverleg. Boeren hadden tijdens het hele proces geen inzage in de vorderingen, en het eindresultaat van de commissie wordt nu niet ter discussie voorgelegd aan boeren-, consumenten- en milieu- organisaties, maar als voldongen feit ondertekend als afspraken. De klankbordgroep die was ingesteld, bleek een wassen neus te zijn: deze is volledig op afstand gehouden en kreeg ook nergens inzage in. Bovendien is de Commissie, naar mijn mening, opzettelijk van onvolledige en onjuiste informatie voorzien. Zij baseert haar resultaat vooral op een wetenschappelijk rapport, samengesteld door het Wageningen- PRI, dat tot de dag van ondertekening binnenskamers moest blijven. Dit rapport negeert echter een aantal belangrijke wetenschappelijke onderzoeken over kruisbestuiving en gaat bovendien uit van onjuiste politieke aannames. Zelfs de COGEM (officiele adviescommissie Genetische Modificatie) geeft aan dat er eigenlijk grotere afstanden nodig zijn. Het is schandalig dat hierover op basis van valse informatie onder geheimhouding in een achterkamer koehandel bedreven wordt. Stuifmeel houdt zich niet aan een compromis."

Tot slot worden in het commissie-advies de kosten van de introductie van gentech-gewassen in Nederland afgewenteld op alle boeren tesamen, niet op de gentech-bedrijven die er zelf voor kiezen de problemen en maatschappelijke kosten te veroorzaken. De vervuiler betaalt dus nauwelijks. Gelukkig heeft de Tweede Kamer het laatste woord hierover. ------
noot voor de pers: