Rabobank Nederland

Rabobank schiet startende ondernemer te hulp Rabobank Nederland, 02/11/2004 09:06
---

Onvoldoende kennis van informatiebronnen en beperkte financieringsmogelijkheden, zijn de belangrijkste drempels voor startende ondernemers. Tot die conclusie komt de Rabobank op basis van gegevens van de Kamers van Koophandel en een onderzoek dat TNS NIPO in haar opdracht heeft verricht naar het startersklimaat in Nederland. Ook regelgeving, administratieve verplichtingen en gebrek aan netwerk noemen starters als drempels. Piet Moerland, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland: "Het is jammer dat beginnende ondernemingen door deze drempels minder goed zijn voorbereid of minder succesvol zijn."

Startende ondernemingen vormen een essentieel onderdeel van de Nederlandse economie. Ongeveer 25% van de nieuwe banen komt voor rekening van startende bedrijven. Daarnaast vormen deze starters een drijvende kracht achter het innovatieve vermogen van de economie. "Als grootste bank voor het Nederlandse MKB neemt de Rabobank haar verantwoordelijkheid. Wij bieden startende ondernemers een handreiking met twee financieringsinstrumenten en een informatieve website. Vanaf deze site kunnen startende ondernemers onder andere gratis een op maat gesneden ondernemingsplan downloaden", aldus Moerland.

Belangrijkste uitkomsten Het onderzoek dat in opdracht van de Rabobank is uitgevoerd door TNS NIPO geeft een goed beeld van de drempels die startende ondernemingen tegenkomen. De meest belemmerende drempels zijn: * gebrek aan kennis van informatiebronnen en advieskanalen (19%) * financieringsmogelijkheden (18%) * kennis van regelgeving en administratieve verplichtingen (17%) * netwerk (14%)

Volgens de Rabobank neemt als gevolg van het aantrekken van de economie het aantal startende ondernemingen weer toe. De zakelijke dienstverlening is met 30% van het totale aantal starters veruit de belangrijkste starterssector. Een steeds belangrijker deel (11,9%) van de starters is bovendien van allochtone afkomst. Het aantal allochtone starters is in veertien jaar tijd verdrievoudigd en deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. Uit de gemiddelde overlevingskans blijkt dat het starten van een bedrijf een gedurfde aangelegenheid is en daarom een flinke dosis lef en ambitie vraagt. Na twee jaar is 20% van de gestarte bedrijven weer beëindigd en na vijf jaar zelfs 40%. Goede informatie vooraf moet de overlevingskansen van starters vergroten. Verder is er in de startfase behoefte aan voldoende financierinsgmogelijkheden.

Grootste kredietverlener MKB De Rabobank is marktleider als het gaat om kredietverlening aan het Nederlandse MKB. Naast de 'gewone' kredietverstrekking kent de Rabobank een uitgebreid arsenaal aan bijzondere financiële instrumenten. Daarnaast introduceerde de Rabobank eerder dit jaar voor starters Money Meets Ideas. MMI brengt potentiële investeerders - zogeheten informal investors - en (beginnende) ondernemers op zoek naar risicodragend kapitaal bij elkaar. Nu komt de Rabobank met de Rabo OpstartLening en de Rabo StimuleringsLening. Met deze uitbreiding van de financieringsmogelijkheden wil de Rabobank het ondernemers gemakkelijker maken een passende financiering te krijgen bij het (door)starten van een onderneming.

Opstartlening voor leden De Rabo OpstartLening is uitsluitend bestemd voor startende ondernemers die lid zijn van de coöperatieve Rabobank. Het gaat om leningen van maximaal EUR 100.000 waarop een speciale rentekorting wordt gegeven. De Rabo OpstartLening past in de activiteiten van de Stichting Garantiefonds Rabobanken, die in het leven is geroepen om bedrijfsactiviteiten van leden van de aangesloten lokale Rabobanken te stimuleren.

Stimuleringslening Daarnaast is er de Rabo StimuleringsLening. Dit is een zogenoemde achtergestelde lening die wordt verstrekt als er geen mogelijkheden zijn voor een doorstartende onderneming om op normale bancaire voorwaarden een passende financiering te krijgen.

De door de Stichting Garantiefonds Rabobanken gegarandeerde leningen vullen het tekort aan risicodragend startkapitaal van startende ondernemers aan. Dat geeft mogelijkheden voor verdere financieringen onder normale bancaire voorwaarden. "Met deze lening als ledenproduct geeft de Rabobank een concrete uitwerking aan de coöperatieve doelstellingen van de Rabobank", aldus Moerland.

Informatieve site met gratis ondernemingsplan De Rabobank heeft door haar jarenlange samenwerking met starters een goed inzicht verworven in de vraagstukken en de problematiek waarmee starters te maken krijgen. Deze kennis wordt ingezet om starters van advies en informatie te voorzien. Vanaf vandaag kunnen starters gratis vanaf een speciale site in enkele minuten een op maat gesneden ondernemingsplan downloaden: Rabo StartProof. Er wordt tevens aangegeven hoe groot de kans van slagen is van het ondernemingsplan. Ook is er op de site specifieke informatie over de branche te vinden. Met speciale tests en links kan het plan verder worden verfijnd. De nieuwe site biedt de starter inzicht in essentiële zaken die geregeld moeten worden alvorens van start te kunnen gaan.