Gemeente Haarlem
2 novemer 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling
291/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Resultaten Omnibusonderzoek 2004 bekend
In mei heeft de gemeente Haarlem voor de twaalfde keer het jaarlijkse Omnibusonderzoek uitgevoerd onder de inwoners van de stad. Met dit onderzoek vraagt het gemeentebestuur aan Haarlemmers wat zij van het wonen in de stad vinden en hoe de gemeente de stad voor al haar inwoners zo leefbaar mogelijk kan houden. Haarlemmers konden dit keer hun mening geven over bijvoorbeeld de manier waarop het gemeentebestuur haar werk doet, overlast en veiligheid in de woonomgeving, de Wijkschoonmaak en de speelruimte voor kinderen. Bijna 2.600 Haarlemmers hebben aan het onderzoek meegewerkt. Door dit grote aantal deelnemers heeft de gemeente een helder en betrouwbaar beeld gekregen over wat Haarlemmers van allerlei onderwerpen vinden en denken. Een samenvatting van het onderzoeksrapport is te vinden op www.haarlem.nl.
Wonen en winkelen
De deelnemers hebben aangegeven wat de drie prettigste aspecten van het wonen in Haarlem zijn. Bovenaan staat de ligging van Haarlem vlakbij de duinen en de zee. Als tweede wordt het monumentale karakter van de stad genoemd. En dat je er gezellig kan winkelen completeert de top-drie. Meer dan de helft van de Haarlemmers komt dan ook minstens één keer per week naar de binnenstad, doorgaans om te winkelen. Maar ook uitgaan, evenementen bezoeken of gewoon rondwandelen zijn redenen om de binnenstad te bezoeken. Op dit moment geeft de gemeente de belangrijkste winkelstraten in de binnenstad een grote opknapbeurt. Sommige straten zijn al aan de beurt geweest. Het merendeel van de Haarlemse bevolking heeft de opknapbeurt opgemerkt en is daar erg tevreden over. De stad ziet er nu beter uit.
Invloed op de politiek
In het onderzoek waren flink wat vragen opgenomen over het gemeentebestuur. Zo werd gevraagd of bekend is wat de bevoegdheden van de verschillende onderdelen van het bestuur zijn en welke rechten inwoners hebben. Over het algemeen zijn Haarlemmers niet zo goed op de hoogte. Slechts de helft van de inwoners weet bijvoorbeeld dat de gemeenteraadsvergaderingen openbaar zijn. En nog minder Haarlemmers weten dat zij spreekrecht hebben bij commissievergaderingen. In het onderzoek waren ook stellingen opgenomen over het functioneren van de raad en het college. Zo blijken bijvoorbeeld het vertrouwen in en de zichtbaarheid van het college punten te zijn waarop het college zich kan versterken. Inwoners van Haarlem kunnen van verschillende instrumenten gebruik maken om de gemeentelijke besluitvorming te beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een kwart zich wel eens heeft ingespannen voor een bepaalde kwestie. De meeste inwoners denken dat stemmen bij de raadsverkiezeingen de beste manier is om invloed op de politiek uit te kunnen oefenen. Actief deelnemen aan wijkraden komt op de tweede plaats en het bezoeken van inloopbijeenkomsten wordt als derde genoemd.
Interesse in eigen stadsdeel
Wanneer aan Haarlemmers gevraagd wordt welke actuele onderwerpen of grote gemeentelijke projecten gevolgd worden, springen er drie onderwerpen uit: het parkeerbeleid, de gemeentebegroting en de nieuwbouw aan de Raaks. Meer dan de helft van de Haarlemse bevolking volgt deze onderwerpen, maar alleen het parkeerbeleid wordt met echte interesse gevolgd. Daarbij is het zo dat inwoners sneller ontwikkelingen volgen, die in hun eigen stadsdeel plaatsvinden. Zo staat in het Centrum de Raaks op de eerste plaats en gaat in Haarlem Oost de meeste belangstelling uit naar het beoogde nieuwe stadion in de Zuiderpolder.
Overlast en veiligheid
Bij het onderwerp overlast en veiligheid noemden de Haarlemmers als belangrijkste wijkprobleem 'afval en vuil op straat'. Bijna de helft van de inwoners vindt dat hier wat aan gedaan moet worden. De vraag wat burgers zelf kunnen doen om de leefbaarheid en veiligheid in de stad te verbeteren lokte zeer veel, maar ook zeer uiteenlopende reacties uit. Het meest geopperd idee was meer sociale controle. Verder vindt een deel van de inwoners dat iedereen moet beginnen zijn eigen rommel op te ruimen. Dit stond vorig jaar nog op nummer een. Ook moet er meer respect voor elkaar getoond worden en moeten bewoners elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.
Om de straten schoner te houden, voert de gemeente vanaf 1 maart de Wijkschoonmaak uit, waarbij de gemeente elke wijk in een week helemaal schoonmaakt. Meer dan driekwart van de Haarlemmers vindt dit een goed initiatief. Bewoners die het geen goed idee vinden, menen dat het schoonmaken vaker dan eens per jaar zou moeten gebeuren of afgewisseld zou moeten worden met kleinere schoonmaakbeurten.
Speelruimte voor kinderen
Het onderzoek bevatte ook vragen over de speelruimte in de buurt. Haarlemmers zijn het meest enthousiast over de bereikbaarheid, de veiligheid van de ligging en de hoeveelheid speelruimte. Het minst goed scoren het aantal speelplaatsen en de trottoirs als speelruimte. Inwoners van het Houtvaartkwartier, het Ramplaankwartier en de Koninginnebuurt zijn over het algemeen het meest positief over de speelruimte voor kinderen. Ook in buurten waar de gemeente al flink gevorderd is met de uitvoering van het Speelruimteplan wordt positiever gescoord.
Vervolg
In december en januari vindt een evaluatie van de onderzoeksresultaten plaats. De beleidsafdelingen van de gemeente moeten dan aangeven welke acties ze op basis van het Omnibusonderzoek gaan ondernemen. Het college beslist vervolgens of deze acties uitgevoerd worden. Maar soms worden acties ook al direct na het onderzoek opgepakt door de beleidsafdelingen. Het college kan ook op basis van de resultaten andere acties toevoegen en onderwerpen aandragen voor het volgende Omnibusonderzoek.
Colette Laddé, communicatieadviseur
023-5113581
cladde@haarlem.nl
---- --