Provincie Drenthe

GS berichten

Assen, 2 november 2004
Persberichtnummer 04-163

Energiezuinige gasloze woningen halen warmte uit bodem Voor de bouw van negen zeer energiezuinige zogenoemde gasloze woningen in Assen stelt de provincie 22.689 euro subsidie beschikbaar. De woningen komen in de wijk Kloosterveen en zijn voorzien van onder meer een Lage Temperatuur Verwarming (LTV) in combinatie met een warmtepompinstallatie. Dat houdt in dat de warmte, die in de bodem aanwezig is, gebruikt wordt voor zowel de verwarming van het pand als de warmwatervoorziening. Aansluiting op het gasnet is daardoor niet nodig. Daarnaast kan dit LTV-systeem in de zomer worden gebruikt voor koeling van de huizen. Het project voorziet in de bouw van drie vrijstaande en zes twee-onder-één-kap woningen in het plan Kloosterhout.
Met de toekenning van de subsidie dragen gedeputeerde staten bij aan het streven om in 2010 te komen tot de inzet van 5 procent duurzame energie, het bereiken van energiebesparingen alsmede het terugdringen van de uitstoot van CO2. Tevens draagt het project bij tot het stimuleren van de bouw van woningen met een goede woon en leef kwaliteit, waaronder een beter binnenklimaat.

Van der Hek nieuwe commissaris bij Groningen Airport Eelde Het college van gedeputeerde staten stemt in met de benoeming van de heer A. van der Hek en de herbenoeming van de heren Schuiling namens de gemeente Groningenis en Bakker namens de gemeenten Assen en Tynaarlo als leden van de Raad van Commissarissen in de Raad van Bestuur van Groningen Airport Eelde N.V. Van der Hek, die gedeputeerde Swierstra namens de provincie Drenthe opvolgt, is een bekend gezicht in het noorden en kent de noordelijke economie goed. Eerder was hij onder andere directeur van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en als Tweede-Kamerlid was hij voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Momenteel is Van der Hek voorzitter van de Raad van Commissarissen van AVEBE in Veendam en voorzitter van de Nationale Havenraad. Ook maakt hij deel uit van het Adviescollege voor de Markt (AMa) van het SNN. Het college van gedeputeerde staten had Van der Hek in juni 2004 voorgedragen als commissaris in het bestuur van de luchthaven.
VVD-gedeputeerde Sipke Swierstra legt zijn functie als commissaris neer omdat eerder werd besloten na de aandelenoverdracht geen actieve politicus meer te benoemen in dergelijke functies. Hij bleef nog iets langer aan als commissaris om de aandelenoverdracht van rijk naar regionale overheden te begeleiden. Swierstra was sinds november 1995 lid van de Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde N.V.

Vertrouwen in breedband voor heel Drenthe
Gezien de recente marktontwikkelingen stelt het college van gedeputeerde staten (GS) voor geen geld meer te investeren in de ontsluiting van de laatste stukjes Drenthe met breedband- of middenbandbekabeling. Het college heeft er vertrouwen in dat de markt deze ontwikkeling zelf oppakt. GS verwachten dat medio 2005 Drenthe voor praktisch100% over breedband kan beschikken, zonder dat daar overheidsgeld voor nodig is.
Gedeputeerde staten hadden in hun collegeprogramma in eerste instantie de wens uitgesproken dat 85% van Drenthe ontsloten werd met breedband. Omdat die doelstelling al heel snel gerealiseerd is door de marktpartijen, heeft het provinciaal bestuur het beschikbare geld - zon 2 miljoen euro - voor een ander doel ingezet. Met een restbedrag van 500.000 euro wilde het provinciaal bestuur de doelstelling van 100% realiseren. Nu lijkt ook dat niet meer nodig te zijn. Het zou zelfs de marktwerking ongewenst kunnen verstoren, omdat er inmiddels veel spelers op de markt actief zijn. Op dit moment wordt bijvoorbeeld ook flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van draadloze netwerken.

Scheidingswallen golfbaan Tiendeveen moeten gezeefd De afvalstoffen die in de scheidingswallen van de in aanleg zijnde golfbaan in Tiendeveen zijn toegepast, moeten er uitgezeefd en afgevoerd worden. Het college van gedeputeerde staten (GS) heeft vorige week Geerts Beheer BV, die de golfbaan in Tiendeveen exploiteert, een dwangsom opgelegd van 10.000 euro voor elke week dat de 7000 ton afvalstoffen nog op het terrein liggen. De opgelegde dwangsom heeft een maximum bedrag van 100.000 euro. Het toegepaste afval is een restant van een composteringsproces en blijft achter na het grof zeven van de compost. Het residu is geleverd door Essent Milieu, die onlangs hiervoor ook een dwangsom kreeg opgelegd voor het leveren van het materiaal.
Het college eist nu dat het materiaal wordt uitgezeefd op 20 mm en dat het uitgezeefde afval wordt afgevoerd naar een
afvalverwerkingsbedrijf.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl