Politie Gelderland-Zuid

Grote ontmoedigingsactie hennepkwekerijen gestart

Maasdriel en Zaltbommel 02-11-2004 - (01)

De politie in district De Waarden is dinsdag begonnen met een groot opgezette aanpak van illegale hennepkwekerijen. In samenwerking met de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, de plaatselijke brandweer en energieleverancier Nuon zijn invallen gedaan in enkele bedrijfspanden in beide gemeenten. De gecombineerde actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek.

Resultaten
In de gemeente Maasdriel en Zaltbommel zijn vandaag in verschillende panden zoekingen gedaan. Het betrof 3 champignoncellen en 10 panden waaronder schuurtjes. Daarbij zijn enkele in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen met in totaal 2800 planten. Twee vaten met 1000 liter dieselolie en twee aggregaten zijn in beslaggenomen. De politie trof in Rossum aan de Middelweg twee kwekerijen aan. Ook in Kerkdriel aan de Van Bockel de Kockstraat werd een kwekerij aangetroffen. De planten en voor de kweek noodzakelijke apparatuur zijn inmiddels vernietigd. Bij de actie zijn drie personen (twee mannen en een vrouw) aangehouden als eigenaar of beheerder van een in werking zijnde hennepkwekerij. Daarnaast heeft de Vreemdelingenpolitie zes personen overgedragen aan de Arbeidsinspectie. De mannen waren niet in het bezit van een geldige werkvergunning.

Protocol
De afgelopen tijd is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast. Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.

De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De Nuon sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting.

De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden.