Persuurtje B&W 2 november 2004
. Sportvoorzieningen
Het college heeft het actieplan Sportvoorzieningen 2004-2008 goedgekeurd. Het college trekt jaarlijks circa E 700.000,- uit voor een kwaliteitsimpuls voor de sportaccommodaties. Investeringen zijn nodig om de sportvoorzieningen op peil te houden. Wethouder Van der Zwaag is blij dat het college ondanks de bezuinigingen toch mogelijkheden ziet om te investeren in de sportvoorzieningen in Hoogeveen. "Dan is het ook redelijk om een extraatje te vragen van de gebruikers."
Een stevige investering is nodig voor de renovatie van gymzalen. In Zuid en Krakeel worden de bestaande gymzalen vervangen in het kader van de Brede Scholen. Bij HODO in Hollandscheveld wordt de parkeerplaats aangepakt en Tennisclub De Weide krijgt een bijdrage in de renovatie van kunstgrasvelden. Ook voor kleinere bijdragen is ruimte, zoals een bijdrage voor judomatten voor de Budovereniging en voor wedstrijdmateriaal voor de Hoogeveense Damclub HDC. Er wordt de komende vier jaar ook voor circa E 680.000,- geïnvesteerd in renovatie van kleedkamers.
. Breedtesportimpuls
De 'breedtesportimpuls'gaat door tot en met 2006. Gemeente en rijk betalen ieder de helft van dit actieplan om meer mensen in beweging te krijgen. In Hoogeveen zijn de werkzaamheden in het kader van de breedtesportimpuls uitbesteed aan Sport Drenthe. Deze organisatie heeft de afgelopen jaren sportverenigingen ondersteund, samengewerkt met de sportbonden voor kadercursussen en projecten uitgevoerd om bepaalde doelgroepen aan het sporten te krijgen. Aan de Fitwijsweek namen 230 ouderen deel en oudere Molukse en Turkse mannen gingen zelfs samen aan de slag. In buurten en dorpen zijn inloopsportactiviteiten gestart.
. Mantelzorg
De gemeente Hoogeveen neemt een opvallend initiatief om het mantelzorgers gemakkelijker te maken in de buurt van de te verzorgen familie of vrienden te wonen. Wethouder Leistra wijst op de maatschappelijke ontwikkelingen: "De zorg staat staat onder druk, mensen worden steeds vaker buiten de zorginstellingen opgevangen - met een duur woord extramuralisering - en steeds meer taken in het kader van de AWBZ komen over naar de gemeenten. We krijgen ook steeds vaker vragen uit de samenleving naar mogelijkheden om voor mantelzorg in aanbouwen of bijgebouwen verblijfsmogelijkheden te creëren. We willen aan die maatschappelijke vraag tegemoet komen ook al weten we dat dit nieuwe vragen oproept."
Het college heeft een 'parapluregeling' in voorbereiding die de mogelijkheid biedt om op indicatie van mantelzorg een tijdelijke vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Daarmee zou het dus mogelijk worden om tijdelijk in een aanbouw of een bijgebouw verblijfsruimte te maken voor de verzorger(s) of verzorgde(n). Er wordt dus geen nieuwe woning toegevoegd! Als de mantelzorgsituatie stopt, dan vervalt ook de vrijstelling. De gemeente zal handhavend optreden om voortduring van de situatie te voorkomen.
De vrijstellingsbevoegdheid moet goedgekeurd worden door de provincie en de verwachting is dat de procedure nog zeker een half jaar in beslag zal nemen.
. Handhaving
Het college legt een kadernota integrale handhaving voor aan de gemeenteraad. Landelijk is er na 'Enschede' en 'Volendam' meer aandacht voor een scherper handhavingsbeleid. Het rijk wil toe naar minder regels en strengere handhaving.
Mede inspelend op deze landelijke tendenzen heeft de gemeente nu een nieuwe Afdeling Veiligheid gecreëerd waarin alle gemeentelijke handhavingstaken zijn samengebracht. Wethouder Leistra: "We kunnen hierdoor slagvaardiger optreden en dat schept duidelijkheid naar burgers en bedrijven. In de horeca kwamen soms wel vier mensen van de gemeente langs voor de controle van verschilllende vergunningen, nu kunnen we vaak met een persoon toe die alle aspecten in een keer meeneemt."
Het college stelt als prioriteiten in de handhaving voor: openbare orde, vuurwerk, de opiumwet, brandpreventie, rampenpreventie en de controle van inrichtingen en gebouwen.
---- --
Gemeente Hoogeveen