Gemeente Zwolle

Het Veiligheidsbeeld: werken aan een veilig Zwolle

Over de veiligheid in Zwolle zijn positieve dingen te melden. Kijkend naar 2003/2004 valt op dat er minder jongeren zijn gehoord voor het plegen van een delict. Dat is verheugend nieuws; jonge mensen zijn de toekomst van de stad. Hoe beter zij het in alle opzichten doen, hoe meer de stad daar wél bij vaart. Maar er zijn meer verheugende feiten te melden over de veiligheid. Zo hebben we vorig jaar minder geweldsdelicten gehad. Daarbij moet u denken aan bedreigingen, mishandelingen en overvallen. Ook vindt er minder overlast in Zwolle plaats, dat geldt voor alle overlastvormen, maar vooral parkeerproblemen zijn heel fors gedaald.

Deze wetenswaardigheden komen uit het Veiligheidsbeeld 2003/2004. Dat is een lijvig rapport dat inzicht geeft in de Zwolse veiligheid in de afgelopen jaren. Het Veiligheidsbeeld kijkt naar feiten en cijfers en vergelijkt Zwolle met 15 andere grote gemeenten. Daaruit blijkt wat dat allemaal concreet betekent voor onze wijken.

Positief
Uit het Veiligheidsbeeld kunnen we concluderen dat er positieve dingen te melden zijn over hoe veilig het in Zwolle is. Maar er zijn ook punten te melden die extra zorg nodig hebben de komende tijd. Zo is het aantal gevallen van autocriminaliteit gestegen en ook hebben we meer last van zakkenrollerij dan in voorgaande jaren.

Vinger aan de pols
Hoewel ik op het vlak van de criminaliteitscijfers liever afnamen in de boeken terugzie dan toenamen, kunnen we nog steeds constateren dat het in Zwolle relatief veilig wonen, winkelen, werken en verblijven is. De Zwolse binnenstad doet het relatief goed ten opzichte van binnensteden van andere gemeenten en dat willen we graag zo houden. In nauw overleg met alle betrokken partijen, zoals de politie, houden we voortdurend de vinger aan de pols. Kijken we waar bijgestuurd moet worden, maken we afspraken en interpreteren we de nieuwste cijfers.

Meten is weten
Wat die cijfers betreft: In het algemeen is meten natuurlijk weten. Het Veiligheidsbeeld 2003/2004 vervult in dat opzicht dan ook een belangrijke functie. Want om goede maatregelen te kunnen nemen voor een veilig Zwolle, moeten we weten uit welke hoek de wind waait: wat heeft extra aandacht nodig en wat gaat er goed? Ook de analyse van de metingen is belangrijk. Waardoor komt bijvoorbeeld de toename van de inbraken op scholen? Helpt het als conciërges alerter zijn, of schort het aan de beveiliging?

Preventie
U doet wat u kunt aan preventie. Zet goede sloten op uw huis en laat geen waardevolle spullen in uw auto achter. Ik op mijn beurt ben me er scherp van bewust dat burgers zich veilig moeten kunnen voelen in hun eigen woon-, werk- en leefomgeving. Daarom doen we in 2005 weer nader onderzoek naar de veiligheidsbeleving van burgers. Want objectieve veiligheid is iets heel anders dan subjectieve veiligheid. En vanaf 1 januari levert de politie maandelijks de Zwolse criminaliteitscijfers. Op die manier hopen we sneller en alerter te kunnen inspelen op ontwikkelingen. Door er bovenop te zitten, maken we de criminaliteit zo onaantrekkelijk mogelijk. Zo werken we met elkaar aan een veilig Zwolle en kunnen we straks hopelijk meer dalende cijfers noteren op de veiligheidsbalans.

Henk Jan Meijer


---