Ingezonden persbericht


Persbericht

Enschede, 2 november 2004

Op Doorreis blij met onderzoek vriesdrogen TU Delft

ENSCHEDE - Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat vriesdrogen (lyofilisatie) als alternatieve vorm van lijkbezorging minder "ecologisch verantwoord" is dan de voorstanders willen doen geloven. De christelijke begrafenisonderneming Op Doorreis, die zich al geruime tijd met deze materie bezighoudt, is blij met deze bevindingen.

"Al eerder waren er deskundigen in Nederland die erop hebben gewezen dat vriesdrogen helemaal niet zo ecologisch verantwoord is", zegt directeur Wim de Wit. "Er is een enorme hoeveelheid energie nodig om het lichaam van een overledene in te vriezen. Daar wees professor Lucas Reinders (hoogleraar Milieukunde, red.) in het laatste Yarden Magazine ook op. 'Als het om milieuvriendelijkheid gaat, zie ik het niet als een echte stap voorwaarts', zei hij. Uit dit onderzoek van de TU Delft, waarover uitvoerig zal worden gepubliceerd in het decembernummer van het vakblad Uitvaartwezen, blijkt dat lyofilisatie slecht scoort op milieuaspecten. Volgens Han Remmerwaal, als onderzoeker verbonden aan de TU Delft, kost lyofilisatie bijvoorbeeld meer energie dan cremeren."

Hoewel De Wit blij is met de resultaten van het onderzoek, zijn er in zijn optiek vanuit de Bijbel "argumenten die nóg zwaar wegen" om deze nieuwe vorm van lijkbezorging zeer kritisch te benaderen. "Hoewel geen gebod of verbod ten aanzien van enige vorm van lijkbezorging in de Bijbel staat, wordt lichaamsverbranding voorgesteld als een heidens gebruik, dat vaak als voorbeeld van een straf geldt. Begraven is in de Bijbel de normale gang van zaken. Als navolgers van Jezus Christus mogen wij ons lichaam in vergankelijkheid aan de aarde toevertrouwen, zodat het - zoals 1 Korinthe 15:52 zegt - zal worden opgewekt zodra de laatste bazuin zal klinken. Het lichaam is toch, ook na het overlijden, geen 'ding' dat opgeruimd moet worden?"

Noot voor de redactie (