CDA

CDA

02-11-04
Vietsch: Zorgvuldige invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De afgelopen week werd tijdens de begrotingsbehandeling VWS met staatssecretaris Ross gesproken over de aangekondigde wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

In de WMO gaan de voorzieningen van de oude welzijnswet en de WVG op. De wet legt de verantwoordelijkheid voor onder andere zorgtaken die ondersteunend en begeleidend van aard zijn bij de gemeentelijke overheid neer. Nu zitten veel van deze taken nog in het pakket van de AWBZ. De AWBZ wordt in de toekomst meer gericht op de zware, niet op herstel gerichte zorg, die niet verzekerbaar is. Dit was het oorspronkelijk doel van de AWBZ. De taken die overgeheveld worden naar de gemeentes worden met het bijbehorende budget overgebracht. De overheveling van AWBZ naar WMO is dus heel duidelijk geen bezuinigingsoperatie. Met het overbrengen van taken naar de gemeente wordt beoogd om meer maatwerk te kunnen leveren en bureaucratie te voorkomen. En te voorkomen dat de AWBZ uit haar voegen groeit met hoge premiestijgingen.

Gefaseerde invoering
Tijdens de begrotingsbehandeling pleitte de CDA-fractie voor een zorgvuldige, gefaseerde invoering. Gemeentes moeten zich goed kunnen voorbereiden op hun nieuwe taken. Er komen nu veel signalen uit het veld dat dit nog niet het geval is. Daarom diende Antoinette Vietsch namens de coalitiepartijen een motie in, waardoor in eerste instantie alleen de enkelvoudige huishoudelijke hulp per 1 januari 2006 naar de gemeenten wordt overgebracht. Aan de hand van zogeheten piliots - proefprojecten - wordt gekeken hoe de overige taken kunnen worden overgebracht. De bedoeling van de staatssecretaris blijft de gehele (dus ook medisch geindiceerde) huishoudelijke hulp en andere taken over te brengen, maar dit kan door de CDA-motie alleen onder voorwaarde van geslaagde pilots. Bij deze pilots worden gemeentes, aanbieders van zorg, patiënten-en consumentenorganisaties betrokken. Pas als blijkt dat overheveling ook echt verantwoord kan, zal de Kamer daarmee accoord gaan. De motie werd overigens mede-ondertekend door de PvdA. De discussie over de WMO wordt in december meer uitgebreid in de kamer gevoerd.

Tevens diende de CDA-fractie een motie in waarin gevraagd werd om alle op genezing gerichte zorg onder te brengen in de nieuwe zorgverzekering of het aanvullende pakket. Op deze wijze wordt een drieslag gemaakt, zonder dat taken en daarmee mensen tussen de wal en het schip vallen. De WMO met de welzijnstaken wordt gefaseerd en zorgvuldig uitgevoerd, de zorg die gericht is op herstel wordt in het verzekerde pakket ondergebracht, en de AWBZ wordt naar haar oorspronkelijke, zo belangrijke doelstelling teruggebracht: het bekostigen van langdurige, chronische zorg, waarvoor mensen zich niet kunnen verzekeren. Hiermee ontstaat een houdbaar en verantwoord stelsel voor de toekomst.