Gemeente Alkmaar


Koninklijke onderscheiding voor de heer H. Rietveld

Rietveld

Alkmaar, 29 oktober 2004

Op vrijdag 29 oktober heeft de heer H. Rietveld een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten op het terrein van de scheikunde. De heer Rietveld is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen.

De heer Rietveld, geboren op 7 maart 1932, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn analysemethode om chemische structuren te bepalen door middel van röntgen- of neutronen poederdiffractie. Deze methode, die de heer Rietveld in de jaren '60 ontwikkelde, staat sinds 1975 wereldwijd bekend als de `Rietveld Method'.
De methode is internationaal erkend vanwege het belang voor talrijke chemische en industriële toepassingen. Zo wordt de methode in de cementindustrie gebruikt voor de analyse van cement en in de olieindustrie voor de analyse van bodemvondsten. Bijzonder is dat de NASA de methode noemt als toepassing voor de analyse van grondmonsters bij de toekomstige verkenning van de planeet Mars.

De Rietveld Method wordt genoemd in het boek Chemie achter de dijken van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, als een van de 60 uitvindingen die van belang waren voor de scheikunde in de twintigste eeuw.
In 1995 ontving de heer Rietveld uit handen van de koning van Zweden de Aminoff prijs van de Zweedse Academie van Wetenschappen, een soort Nobelprijs voor de technische wetenschappen. In 2003 kende de Denver X-ray Conference de heer Rietveld de Barrett Award toe, vanwege het industriële belang van zijn methode.
Het is voor het eerst dat de heer Rietveld in eigen land wordt onderscheiden.

De heer Rietveld studeerde natuurkunde aan de Universiteit van West-Australië, waar hij promoveerde. Vanaf 1964 was hij verbonden aan het Reactor Centrum Petten, tegenwoordig Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), eerst als wetenschappelijk medewerker en vanaf 1975 als afdelingshoofd.

Foto uitreiking


1 november 2004