Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Dinsdag 2 november 2004: feestelijke bijeenkomst in bezoekerscentrum De Kleine Aarde in Boxtel
Gedeputeerde Verheijen plant 'laatste boom'
Met het planten van twee zomereiken op de Scheepdonkseweg (Boxtel) wordt op dinsdag 2 november de werkzaamheden binnen fase III van het Lokaal Ecologisch Raamwerk van de gemeente Boxtel feestelijk afgerond. Daarmee wordt een omvangrijk project afgesloten dat uitgevoerd is op eigendommen van de gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel. Samen met de gedeputeerde voor Milieu, Natuur en Water van de provincie Noord-Brabant, Lambert Verheijen, Boxtels burgemeester Jan van Homelen en watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, zal ook mevrouw Marianne Bink namens De Kleine Aarde de schop ter hand nemen om die middag een 'Laatste Boom' te planten.
Die middag zullen ook andere vertegenwoordigers van de gemeente Boxtel als wethouder Ger van den Oetelaar en van de afdeling Openbare Werken, de initiator van het Lokaal Ecologisch Raamwerk, voor deze feestelijke afsluiting naar De Kleine Aarde komen. Van de kant van Interreg worden eveneens vertegenwoordigers verwacht.
'Vriendenbomen'
Als één van Nederlands duurzaamste gemeentes heeft Boxtel De Kleine Aarde als voorvechter van een duurzame leefstijl, in het verleden toegezegd voor iedere nieuwe 'Vriend' van het centrum, een boom te zullen planten. Inmiddels heeft De Kleine Aarde in 2004 meer dan 750 nieuwe 'Vrienden' gemaakt. Om dit feit te vieren was de combinatie met het omvangrijke project 'Het Groene Woud - Groene Hage(n)land' van de gemeente Boxtel dus snel gelegd!
Europese subsidiegeld
Het natuurgebied 'Het Groene Woud' is - het nieuwe nationale landschap gelegen tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch - 7500 hectare groot. Dit specifieke onderdeel dat dinsdag 2 november afgesloten wordt, is voor 50% gefinancierd uit het Europese fonds Interreg IIIA. Binnen de gemeentegrenzen van Boxtel worden meer zogenaamde 'Het Groene Woud'-projecten uitgevoerd; o.m. op Banisveld en in de Geelders.
Dit alles valt onder het al genoemde uitvoeringsplan Lokaal Ecologisch Raamwerk. Het plan is erop gericht om bermen en overhoekjes van de gemeente en van het waterschap landschappelijk, ecologisch en cultuurhistorisch verantwoord in te richten en zo de versnippering op te heffen. Als basis hiervoor geldt het beleid dat in november 2000 vastgelegd is in het natuurgedeelte van de nota 'Boeren,Burgers en Buitenlui' betreffende plattelandsvernieuwing. Het realiseren van het ecologisch raamwerk is één van de vele plattelandsvernieuwingsprojecten
Terugkeer
Boxtel is dus één van de eerste gemeenten die daadwerkelijk vanuit een brede visie werk maakt van de uitvoering van deze gemeentelijke taak en zo haar steentje bijdraagt aan de totstandkoming van 'Het Groene Woud'. Verschillende dier- en plantensoorten kunnen nu weer gebruik maken van alle beplantingen die aangebracht zijn; behalve de vele vogel- en vlindersoorten zullen met name ook kleine roofdieren als bunzings, hermelijnen en wezels de gemeente Boxtel en De Kleine Aarde erg dankbaar voor deze nieuwe voorzieningen zijn!