Persbericht Wageningen Universiteit, 21 oktober 2004, 098wu
Promovendus Djin Gie Liem:
Kinderen zijn minder kieskeurige eters als ze van zuur houden
Ongeveer een derde tot de helft van de kinderen blijkt van extreem zure dingen te houden. Voorkeur voor zuur bij kinderen is niet aangeboren maar kan op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd. Kinderen met voorkeur voor zuur blijken gevarieerder te eten, bijvoorbeeld fruit, en zijn minder kieskeurig in wat ze lekker vinden. Dat zegt ir. Djin Gie Liem die op 2 november 2004 hoopt te promoveren aan Wageningen Universiteit op smaakvoorkeuren van kinderen.
Uit het onderzoek dat Djin Gie Liem in de afgelopen vier jaar met anderen deed, bleek dat tussen 35 en 50 procent van Nederlandse en Amerikaanse kinderen tussen vier en twaalf jaar van extreem zuur houden. Zo kregen ze bijvoorbeeld pudding met veel citroenzuur. Kinderen die van zuur houden bleken minder kieskeurige eters, hielden meer van onbekende smaken en felle kleuren en aten meer soorten fruit. De voorkeur voor zure smaak bleek het sterkst beïnvloedbaar in het eerste levensjaar van kinderen. Voorkeur voor andere smaken, zoals zoet, kunnen ook op latere leeftijd makkelijk worden verhoogd, door middel van een regelmatige blootstelling aan zoete producten. Dat wil niet zeggen dat zoete producten helemaal verboden moet worden door ouders. Opvallend is dat het stellen van regels door ouders, bijvoorbeeld het verbieden of beperken van zoete voeding, vaak een averechts effect heeft: kinderen die in dit verband minder streng zijn opgevoed blijken minder voorkeur voor zoet te hebben dan streng opgevoede kinderen.
Djin Gie Liem deed in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek aan Wageningen Universiteit en aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia in de Verenigde Staten. Hij en collega's deden diepgaande smaaktesten bij kinderen en legden hen en hun ouders uitvoerige vragenlijsten voor. Liem kreeg onder meer medewerking van enkele Wageningse basisscholen.
Sinds Charles Darwin in 1877 bij zijn eigen kinderen een grote voorkleur voor zuur ontdekte, is naar de zuurvoorkeur van kinderen nauwelijks of geen onderzoek meer gedaan.
Met zijn onderzoek hoopt Djin Gie Liem bij te dragen aan strategieën voor de wetenschap en de industrie, die erop gericht zijn kinderen een gezonde voedingskeuze te laten maken, waardoor onder meer de kans op zwaarlijvigheid van kinderen afneemt.
Symposium
Voorafgaand aan de promotie van Djin Gie Liem organiseert Wageningen Universiteit en Researchcentrum op dinsdag 2 november in Wageningen het symposium It's a matter of taste , over de rol en invloed van smaak en geur bij de mens in breed perspectief. Op het symposium spreken wetenschappers en onderzoekers van Wageningen UR, het Wageningen Center for food sciences (WCFS), het Monell Center uit de VS, de Universiteit Maastricht en Unilever.
Djin Gie Liem (Amersfoort, 1974) studeerde Humane Voeding. Hij deed onderzoek naar de ontwikkeling van smaak bij zuigelingen en kinderen aan het Monell Center en aan Wageningen Universiteit. Thans is hij onderzoeker op het gebied van smaak bij Unilever Research & Development in Vlaardingen.
Wageningen Universiteit