Ingezonden persbericht


Persbericht
30 oktober 2004

Bewonersgroepen krijgen bij Provinciale Staten over windturbinelocaties gehoor

De afgelopen weken hebben de provinciaal samenwerkende inwonersgroepen, die tegen de in het concept Streekplan ingetekende windturbinelocaties actie voeren, aan de Provinciale politici presentaties gegeven. Hiermee brachten zij hun bevindingen over CO2-uitstoot en windenergie en hun argumenten tegen de gekozen locaties onder de aan-dacht.

Op dit moment zijn door Provinciale Statenfracties uitspraken over een aantal grootschalige wind-turbinelocaties gedaan, in de zin dat deze worden geschrapt. Voor de overgebleven locaties ziet het er naar uit dat hiervoor geen CBB - een (afdwingend) Bestuurs Besluit - gaat gelden. Dit houdt in dat het besluit in handen van de betreffende gemeenten wordt gelegd. Voor de bewoners is dit een positieve ontwikkeling. De betreffende gemeenten zullen - gezien het feit dat ook zij bedenkingen bij de Provincie hebben ingediend - de risico's van overlast en de planologische gevolgen veel beter kunnen beoordelen. Bovendien hebben op lokaal niveau de inwoners op besluitvorming meer invloed. Het is dus niet voor niets dat de 4500 indieners van bedenkingen (met elk een kring van 20 medestanders om zich heen) zich voor het behoud van hun leef- en woonmilieu hebben ingespannen.

Intussen zit ook de windlobby niet stil. Onlangs stuurde NEWIN (de Nederlandse Windenergie- vereniging) brieven uit, waarin zij haar zorgen uit over de ontwikkeling rond de besluitvorming in de provincie Utrecht. Daarin wordt aangevoerd dat die door een negatieve publieke opinie over windenergie en misinformatie is beïnvloed. De publieke opinie richt zich echter op de geplande locaties en de nadelen die omwonenden van de torenhoge windturbines zullen ondervinden. Volgens de werkgroepen is te bekritiseren hoe de windlobby haar idealisme en de exploitanten hun commer-ciële belangen (kost wat kost) ten opzichte van veel medeburgers willen doordrijven.

Het probleem ligt volgens de provinciale werkgroepen bij de wijze waarop het landelijk wind-energieproject is aangepakt. Er is namelijk niet gekeken naar wat windtechnisch de beste locaties in ons land zijn. De 'inspannings'-verplichting voor de beoogde 1500 MW is (onder 'gedeelde smart is halve smart') willekeurig onder de provincies verdeeld.

De Natuur- en Milieu Federatie Utrecht met 100 donateurs (waaronder de Eneco) stelt zich ook tegen- over de 4500 indieners van bedenkingen op. Zij roept steeds weer dat de windturbines er moeten komen, maar mogen van haar niet in het open landschap. Dat zoveel Statenleden zich al tegen de geplande locaties hebben uitgesproken, noemt zij 'politieke spelletjes'.

De windlobby probeert het beslissingsproces te beïnvloeden door de politici met veel nadruk onder de aandacht te brengen dat 'gedane investeringen van de initiatiefnemers verloren gaan'. Eneco maakt het helemaal bont. Die heeft zelfs eis tot schadevergoeding bij de gemeente Lopik ingediend. Vergeet de - geprivatiseerde - Eneco dat gemeenten en inwoners haar klanten zijn?

De samenwerkende inwonersgroepen zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zij geloven dat Provinciale Staten uiteindelijk niet met de slechte locatiekeuzes zullen instemmen. -----------------------

Gemeenschappelijk contactadres: ( Standerdmolen 21, 3481 AE Harmelen @ positioning.bakker@hccnet.nl
( 0348-44.2016


---- --