Ingezonden persbericht
Aanbieding petitie door De Derde Kamer aan Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking
Maandag 1 november 2004, 10.00 uur - Den Haag, Tweede Kamergebouw (ingang Plein).
Maandagmorgen tien uur sluit De Derde Kamer haar parlementair jaar af met het aanbieden van de voorstellen tot verbetering van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Vlak voor aanvang van de Algemene Beschouwingen van dit ministerie komen de leden van De Derde Kamer naar het Tweede Kamergebouw om de voorstellen als petitie aan te bieden aan professor Henk de Haan, voorzitter van de VC. Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.
Later deze week zullen de voorstellen, die afgelopen vrijdag op de slotzitting van De Derde Kamer zijn aangenomen, als advies worden aangeboden aan minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking. De voorstellen behelzen ideeën en verbeteringen van beleid op de terreinen Veiligheid, Gezondheidszorg, Armoedebestrijding, de rol van het bedrijfsleven, Handel en Onderwijs. Tijdens de plenaire zitting van de 150 Derde-Kamerleden, inclusief 30 zogenaamde 'zuidelijke' leden afkomstig uit de ontwikkelingslanden, zijn de voorstellen fel bediscussieerd en geamendeerd en tot slot voorzien van een reactie door een zestal Tweede Kamerleden. In verband met de Algemene Beschouwingen waren onder meer ambtenaren van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking op de tribune van de Nieuwe Kerk in Den Haag aanwezig om de plannen uit de eerste hand te vernemen.
Hiermee komt voor dit jaar een einde aan het parlementaire jaar van deze groep vrijwilligers, bij elkaar gebracht door het NCDO. Het NCDO heeft al laten weten ook volgend jaar een Derde Kamer te installeren om daarmee richting de politiek het signaal te blijven geven dat het beleid voor Ontwikkelingssamenwerking hoog op de agenda moet blijven. Ook de voorlichtende taak van De Derde Kamer richting de Nederlandse kiezer blijft een hoge prioriteit houden.
Over De Derde Kamer
Sinds 2003 kent Nederland naast de Eerste en de Tweede Kamer ook een Derde Kamer. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De Derde Kamer is een schaduwparlement dat zich bezig houdt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. 150 vrijwilligers, waarvan dertig uit ontwikkelingslanden, zetten zich in voor een beter Nederlands beleid op dit gebied.
De Derde Kamer heeft ten doel om aandacht te vragen voor internationale samenwerking, zowel onder Nederlandse politici als onder het brede publiek. De Derde Kamer is er voor betrokken burgers met een uitgesproken mening over ontwikkelingssamenwerking. De 150 leden maken vernieuwende voorstellen die tevens uitvoerbaar zijn. De Derde Kamer weet zich gesteund door een aantal ambassadeurs, onder meer door de heer Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.
Ook de Europese politiek speelt een grote rol in Derdewereldlanden. Veel beslissingen die in Brussel worden genomen hebben directe gevolgen voor de economie in die landen. Veel Nederlanders hebben echter weinig zicht op de Europese politiek of de invloed daarvan op de wereldpolitiek.