PLAN NEDERLAND

50 jaar radio - Kinderradio pleitbezorger sociale verandering

Radio viert vijftigste verjaardag
Plan: Kinderradio pleitbezorger van sociale verandering

AMSTERDAM, 27 oktober 2004 - Vijftig jaar geleden kwam de eerste transistorradio op de markt. Voor kinderen in ontwikkelingslanden vormt radio niet enkel een belangrijk instrument om plezier te maken of zich te informeren. Radio geeft hen ook een stem. Een stem die bijdraagt tot sociale verandering. Plan ondersteunt wereldwijd in meer dan twintig landen kinderradioprojecten. Op 1 november brengt Aminatou Sar, de coördinator kinderradio voor Plan in West-Afrika, een bezoek aan Nederland.

In het Westen werd de uitvinding van de radio al snel opgevolgd door de televisie en weer later door internet. In ontwikkelingslanden is de transistorradio echter nog steeds net zo belangrijk als in de jaren vijftig. De redenen hiervoor zijn evident: radio's zijn goedkoop, handzaam, draadloos en toegankelijk voor mensen die niet kunnen lezen.

Om kinderen te betrekken bij het ontwikkelingsprojecten hun rechten te promoten, startte Plan halverwege de jaren negentig met het uitvoeren van kinderradioprogramma's. De programma's ondersteunen jongeren bij het ondernemen van concrete acties om hun leven en dat van andere jongeren in hun land te verbeteren. Daardoor zijn kinderen en jongeren niet langer alleen maar ontvangers van hulp, maar ze kunnen echt zelf een rol hebben bij de projecten.

'De stem van kinderen wordt niet enkel in hun eigen radio-uitzendingen gehoord', weet Aminatou Sar uit ervaring. 'Kinderen worden nu ook betrokken bij het nemen van beslissingen. Door informatie en participatie worden deze jongeren zich bewust van hun rechten en hun mogelijkheden.'

In West-Afrika is radio veruit het meest populaire massamedium dat alle lagen van de bevolking kan bereiken. Meer dan 600 kinderen van 6 tot 18 jaar werken zelf mee aan de West-Afrikaanse radiocampagne van Plan Ik ben een kind maar ik heb wel rechten. Het half uur durende programma wordt in zeven landen uitgezonden: Burkina Faso, Guinee, Togo, Mali, Senegal, Guinee-Bissau en Benin. Tijdens de uitzendingen promoten de kinderen en jongeren hun rechten. Daarbij worden moeilijke, vaak onbespreekbare thema's zoals aids, kinderhandel, huiselijk geweld en onderwijs voor meisjes niet uit de weg gegaan. Niet omdat dit door volwassen medewerkers wordt gevraagd, maar omdat kinderen dagelijks met deze problematiek worden geconfronteerd.


-------------------------- einde persbericht
--------------------------
Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan Nederland werkt voor kinderen. Plan is een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie en stelt zich ten doel de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en de gemeenschappen waarin zij leven blijvend te verbeteren. Plan doet dit met kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden.

Aminatou Sar
Sinds 2000 coördineert Aminatou de kinderradioprogramma's van Plan in West-Afrika. Via deze programma's krijgen kinderen een stem in hun maatschappij en worden de rechten van het kind gepromoot. Voordat Aminatou bij Plan ging werken, was ze journalist voor diverse Afrikaanse radiostations. Ze behaalde haar diploma journalistiek aan de universiteit van Dakar. Op 1 november brengt Aminatou Sar een bezoek aan Nederland.

Noot voor de redactie,