Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Succes van glasvezelprojecten in buitenland blijft uit
Voorbeeldfunctie van buitenlandse glasvezelprojecten verdwijnt voor Nederlandse gemeenten
Den Haag, 1 november 2004. Glasvezelprojecten in andere landen, die in Nederland door gemeenten vaak als voorbeeld worden aangehaald, stappen over naar gebruik van bestaande infrastructuren. Onderzoek van Quintel Management Consulting, dat vandaag door VECAI wordt gepubiceerd, wijst dit uit.
Het onderzoek concentreerde zich op de enige twee Europese glasvezelbedrijven die in de Nederlandse discussie vaak als voorbeeld worden genoemd: Fastweb in Italië en Stokab/B2 Bredband in Zweden. In beide landen zijn de activiteiten niet rendabel. Veel gemeenten die pleiten voor het aanleggen van glasvezel en deze projecten als alternatief voor de bestaande kabel aandragen, blijken zich niet te realiseren dat de buitenlandse glasvezelbedrijven zijn gestopt met de uitrol van glasvezel naar de huishoudens.
Vrijwel alle diensten die via glasvezel worden voorzien kunnen in die landen inmiddels ook geboden worden via de bestaande infrastructuren. De algemeen directeur van Stokab, Staffan Lundgren, schrijft daarover in het jaarverslag van Stokab over 2003: "De vraag naar capaciteits-intensieve diensten is minder dan verwacht én de markt toont een dramatische verbetering van de capaciteit van koper-gebaseerde infrastructuren." Bovendien stelt hij dat technologische vooruitgang "heeft geleid tot een afwaardering van de waarde van ons glasvezelnetwerk met 600 mln Zweedse kronen in 2003 (ca. 69 mln euro), resulterend in een verlies van 630 mln kroon (ca. 72 mln euro)."
Het onderzoek is verricht in opdracht van VECAI. Om mogelijke kritiek te voorkomen, zijn alle gegevens uit het Quintel-onderzoek te vinden in openbare bronnen. Jan-Piet Nelissen van Quintel: "Als we deze bedrijven met de Nederlandse situatie vergelijken, moeten we ons twee zaken realiseren. Ten eerste heeft het glasnetwerk in Zweden en Italië alleen concurrentie van DSL. Nederland is dicht bekabeld waardoor de kans op grote aantallen klanten in ons land nóg lager is. In de tweede plaats werd in Zweden en Italië glasvezel alleen maar uitgerold naar bedrijven en appartementsgebouwen. Gemeentelijke plannen gaan uit van het veel duurdere glasvezel naar ieder huis."
Het aandragen van buitenlandse successen als argument voor Nederlandse glasvezelprojecten is op achterhaalde en onvolledige informatie gebaseerd. Rob van Esch, directeur van VECAI, legt het verband met eerdere adviezen van de Commissie Andriessen: "In die rapporten wordt gesteld dat de gemeente geen commercieel risico loopt als men in glasvezel investeert. De verliezen van tientallen miljoenen euro's in Zweden bewijzen dat dat soort beweringen ver bezijden de waarheid ligt. Investeringen in glasvezel kunnen woningcorporaties en gemeenten in grote financiële problemen brengen."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Rob van Esch, algemeen directeur van VECAI, via telefoonnummer 070-3053333 / 06-20600535.
VECAI is de koepelorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven. De taak van VECAI is het behartigen van de belangen van de Nederlandse kabelbranche.