Novem

Duurzame Energie bij het Midden en Klein Bedrijf

Samenvatting

Het project "Duurzame Energie bij het Midden en Klein Bedrijf" is een vervolg op een eerder uitgevoerd pilotproject. Tijdens deze vervolgfase zijn nog eens 400 MKB-bedrijven geadviseerd in de bedrijfstakken: ambachtelijk, horeca, detailhandel en diversen.

De hoofddoelstelling van het project was: het bevorderen van duurzame energie bij het midden-en kleinbedrijf.

De nevendoelstellingen waren:

- Kennisoverdracht en voorlichting op maat over de mogelijkheden van duurzame energietechnologie;

- Het in kaart brengen van de concrete handelingsmogelijkheden van de betrokken ondernemers op grond van de verschillende opties van duurzame energietechnologie.

Het MKB heeft weinig kennis van duurzame energie en haar toepassingen. Daarnaast bestaan er tal van belemmeringen bij het invoeren van duurzame energie en haar toepassingen.
De belangrijkste knelpunten zijn gebrek aan tijd, kennis en financiële middelen.
Om deze knelpunten te ondervangen stond een persoonlijke en actieve benadering van de ondernemer centraal. Door middel van op elkaar afgestemde methoden, technieken en middelen werd op efficiënte en concrete wijze voor de ondernemer inzichtelijk gemaakt wat duurzame energie inhoudt en wat voor mogelijkheden het in de specifieke bedrijfssituatie kan bieden.

Conclusie

We hebben 400 bedrijven kunnen interesseren voor een DE-advies. De interesse van de MKB ondernemers in de mogelijkheden van duurzame energietechnologie was bovendien groot. De belangrijkste drijfveer van de kleine ondernemers hierbij is het terugdringen van het energieverbruik vanwege de besparing op de kosten die dit oplevert. Dat dit bijdraagt tot een beter milieu wordt door de meeste ondernemers als een positieve bijkomstigheid gezien.

In deze rapportage zijn de verschillende branches van het MKB onderverdeeld in vijf bedrijfstakken. Binnen deze bedrijfstakken is er echter sprake van een brede groep van verschillende soorten branches met verschillende karakteristieken en behoeften. Een bakker zal bijvoorbeeld andere behoeften hebben dan een drukkerij. Tenslotte kan de situatie per individuele ondernemer zeer verschillend zijn. Dit komt door factoren als: financiële (investerings)ruimte, inkomen, startende of stoppende ondernemer en de grootte en leeftijd van de onderneming. Deze factoren zijn niet meegewogen in deze rapportage.