Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Systeeminnovatie: Droge bolkoeling en waterbroei van snijhyacinten

Snijhyacinten kunnen goed op water worden gebroeid. Voordelen zijn onder andere een schoon product, een gelijkmatiger oogst, een makkelijker te oogsten gewas, een iets vlottere broei en er wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen en (pot)grond. Een relatief kleine groep broeiers van snijhyacint werkt of experimenteert met verschillende systemen van waterbroei. Waterbroei vraagt wel om extra aandacht voor waterkwaliteit en -niveau en voor de kwaliteit/gezondheid van de bollen. De huidige nog niet uitontwikkelde systemen geven ook niet altijd voldoende steun aan het zware gewas, vooral in de fase van oogst.

De bollen worden meestal volledig opgeplant gekoeld, wat veel tijd en dus ook veel ruimte in beslag neemt. De kisten zijn maar één keer per jaar te gebruiken. Door een gedeeltelijke droge koeling kan een deel van de kisten een tweede keer worden gebruikt, waardoor er op kisten, ruimte en energie wordt bespaard. Wel verandert de arbeidsverdeling dan deels. Uit onderzoek bleek dat circa 6 weken droge koeling mogelijk is, mits de bollen zo droog worden gekoeld dat de wortelontwikkeling achterwege blijft. Bij wortelontwikkeling is de kans op uitval door Penicillium namelijk zeer groot.

In het kader van Systeeminnovaties in de Broeierij, LNV gefinancierd onderzoek, wordt momenteel voor waterbroeiers van snijhyacinten een aantal van hun eigen bollen centraal maximaal 6 weken droog gekoeld. Daarna worden deze op de bedrijven in de verschillende waterbroeisystemen afgebroeid. De resultaten worden geëvalueerd op productkwaliteit, rentabiliteit en arbeidsomstandigheden. Ook wordt ruime aandacht besteed aan de duurzaamheidsaspecten als energie-efficiëntie en het verbruik aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

De droge bolkoeling wordt voor zowel water- als grondbroei nog verder getest ten aanzien van voorbehandeling, relatieve luchtvochtigheid en lengte van droge bolkoeling, in PT gefinancierd onderzoek op PPO in Lisse.

Meer informatie: Peter.Vreeburg@wur.nl Tel 0252 - 462106

12 oktober 2004