Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 1 november 2004

Personeelstekort dreigt in onderwijs, overheid, gezondheidszorg en chemische sector
RWI: pensionering babyboomers leidt snel tot knelpunten op arbeidsmarkt

Wanneer vanaf 2006 de babyboomgeneratie met pensioen gaat, leidt dat in bepaalde sectoren en beroepsgroepen meteen al tot serieuze vervangingsproblemen. Dit geldt vooral voor de sectoren overheid, onderwijs, gezondheidszorg en chemie. Beroepen waar knelpunten verwacht worden, zijn onder andere leraren, ambtenaren, therapeuten, verpleegkundigen, elektromonteurs en procesoperators in de chemie. Het beeld is echter divers: voor andere sectoren levert de uitstroom van ouderen voordelen op. Zo betekent het voor bijvoorbeeld oudere industriële sectoren als de textiel een inkrimping van het personeelsbestand langs natuurlijke weg, zonder dat er ontslagen hoeven te vallen.
De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) concludeert dit in een vandaag gepresenteerde analyse van de gevolgen van de vergrijzing op korte en middellange termijn voor de arbeidsmarkt.

Omdat de gevolgen van de uittreding van ouderen per sector, beroepsgroep en regio aanzienlijk kunnen verschillen, is algemeen beleid ontoereikend. Volgens de RWI is eveneens een sectorale en decentrale aanpak noodzakelijk. Hierbij spelen sociale partners en regionale of lokale organisaties een cruciale rol. De RWI, waarin werkgevers, werknemers en gemeenten participeren, gaat in overleg met sectoren concrete en praktische voorstellen ontwikkelen om de knelpunten tegen te gaan.

De vervangingsvraag is vooral groot bij hoger opgeleide werknemers, maar ook aan productiepersoneel ontstaat behoefte. In beroepen en sectoren waarin vrouwen oververtegenwoordigd zijn (bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs), neemt naar verwachting op de wat langere termijn (maar wel al vanaf 2008) de vraag naar nieuwe werknemers sterker toe dan in typische `mannenberoepen' of `mannensectoren'.
Niet in alle sectoren of beroepsgroepen levert de vervangingsvraag meteen problemen op. Maar er zijn tekenen die erop wijzen dat in de periode na 2008 de vervangingsvraag en de knelpunten wel steeds vaker samengaan. Dit komt doordat de behoefte aan hoger opgeleiden waarschijnlijk verder toeneemt en onder degenen die met pensioen gaan, naar verwachting steeds meer hoger opgeleiden zullen zijn.

Centraal staan voor de RWI drie oplossingsrichtingen: verhoging van het scholingsniveau, verdere toename van de arbeidsparticipatie en uitbreiding van bestaande deeltijdbanen. Door scholing kan het aanbod van arbeid (werknemers) beter aansluiten op de vraag van werkgevers. Bovendien blijven ouderen langer doorwerken, wanneer hun opleidingsniveau hoger is.
Door meer en betere voorzieningen voor de combinatie van arbeid en zorg is een aanzienlijke vergroting van het arbeidsaanbod mogelijk. Daarmee kan tevens de uitbreiding van kleine naar grotere deeltijdbanen worden gefaciliteerd; dit heeft een gunstig effect op het schaarse aanbod van hoogopgeleide werknemers. De positieve gevolgen van uitbreiding van deeltijdbanen zijn ook in andere opzichten groot. Genomen over een heel werkzaam leven, heeft een uur per week langer werken hetzelfde effect op het arbeidsaanbod als een jaar later met pensioen gaan.

Klik hier voor de integrale analyse `Vergrijzing en vervanging' (PDF-bestand 140 KB).

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,