Ingezonden persbericht
------- gecorrigeerd bericht -------------
PERSBERICHT
Centrum voor Wiskunde en Informatica - Amsterdam
4 augustus 2004
Computer helpt bij kankerdetectie
Het controleren van weefselmonsters op kwaadaardige gezwellen kan veel goedkoper met een computer. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) ontwikkelde software die specialisten ondersteunt bij het stellen van een diagnose. Het Nederlandse bedrijf PodiCeps zal deze technologie gebruiken voor een nieuwe tumordetectiemethode. In ruil hiervoor neemt CWI's investeringsbedrijf CWI Incubator een minderheidsbelang in PodiCeps. Eind juli tekenden beide bedrijven een samenwerkingsovereenkomst.
Pathologen inspecteren jaarlijks enkele honderdduizenden weefselmonsters op tumoren. Momenteel gebeurt dit nog handmatig. Hulp van een computer bij deze controles kan tijd winnen en daardoor veel geld besparen. Bovendien wordt het hierdoor mogelijk om periodieke bevolkingsonderzoeken op te zetten waar nu nog geen capaciteit voor is.
De kernen van kwaadaardige cellen kunnen op enkele manieren verschillen van de kernen van goedaardige. De structuur van de kern is bijvoorbeeld meer of minder korrelig en die korrels hebben verschillende afmetingen en dichtheden. Het softwarepakket Argos, ontwikkeld door dr.ir. R. van Liere en dr. W.C. de Leeuw van het CWI, gebruikt beeldbewerkingstechnieken om deze eigenschappen te kwantificeren op basis van microscoopbeelden van de celkernen uit het weefselmonster.
Met de gekwantificeerde eigenschappen kunnen pathologen veel goedkoper en betrouwbaarder een diagnose stellen dan met beelden alleen. Ruis in de beelden en natuurlijke verschillen tussen de cellen maken een juiste diagnose namelijk extra moeilijk. Argos biedt daarom mogelijkheden om verschillende kenmerken van de onderzochte celkernen te visualiseren en gezonde en zieke cellen van elkaar te onderscheiden.
Het start-up bedrijf PodiCeps doet momenteel onderzoek naar een techniek om relevante structuren in celkernen te markeren. Deze methode komt voort uit fundamenteel onderzoek door prof.dr. R. van Driel van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam. In de toekomst moet de markeringtechniek de structuur van de kern zichtbaar maken in de microscoop en de beelden geschikt maken voor gebruik in Argos. De resulterende tumor detectiemethode combineert de biologische expertise van PodiCeps en SILS met CWI's kennis en ervaring op het gebied van beeldverwerking en visualisatie.
---