Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon
Ambon, 15 juli 2004 t / m 19 juli 2004
1 slachtoffer doodgestoken tijdens een feestje
De laatste tijd vinden veel onderlinge vechtpartijen plaats in Ambon. Er worden teveel alcoholische dranken geconsumeerd de zogeheten "SOPI", gemaakt van "pohon mayang". Alhoewel dit verboden is door de regering, produceert men toch nog steeds "SOPI". Voor sommigen is het een inkomen voor het gezin. De plaatselijke regering heeft ooit voorgesteld om het produkt SOPI om te werken in alcohol voor medisch gebruik. Echter! tot op heden heeft men dat niet uitgevoerd.
Zo heeft er in een buitenwijk in Ambon "SKIP" (Kristenwijk) op 15 juli 2004 een vechtpartij plaatsgevonden waarbij een man genaamd Brury Malawau (36 jaar) is doodgestoken.
Subsidie voor Hoger Beroeps Onderwijs
Burgemeester M.J.Papilaya heeft i.v.m. het nieuwe schooljaar 2004/2005 de scholen voor het Hoger Beroeps Onderwijs in Ambon bezocht. Tijdens een van zijn bezoeken komt hij dingen tegen die volgens hem door de lokale overheid ondersteund kunnen worden. Veel scholieren schrijven zich in bij de regeringsonderwijs omdat partiduliere scholen erg duur zijn en meestal niet te betalen. De regeringsscholen zijn momenteel reeds volgeboekt met het gevolg dat er ca. 300 scholieren op straat komen te staan, omdat zij het niet kunnen opbrengen om naar een particuliere school te gaan.
De burgemeester zei van plan te zijn om subsidies te geven aan scholieren die naar een particuliere school willen, b.v. een subsudie voor elk kind met een bedrag van Rp 10.000 per maand. Betekent wel dat per jaar voor 200 kinderen miljarden gelden moeten worden uitgegeven.
Probleem vluchtelingen zorg.
Het blijft tot op heden een probleem bij de vluchtelingenzorg. Vluchtelingen (Christenen) afkomstig uit Padan Kasturi in Tantui, buiten de stad Ambon die op 13 augustus 1999 uit huis zijn gevlucht en geevakueerd, hebben tot op heden nog geen hulp ontvangen van de overheid. Terwijl de vluchtelingen van de afgelopen onrust op 25 april 2004 wel voorzien zijn van de fasiliteiten.
De huizen zijn verbrand en leeggeplunderd. De grond zijn in bezit genomen (ondanks de certifikaat) door de omliggende bewoners (moslims). Men heeft reeds huizen gebouwd. De vluchtelingen verzoeken de lokale overheid om deze te voorkomen. De vluchtelingen willen graag weer terug naar hun bouwgrond.
RMS (Republiek Maluku Selatan)
Sek-Jen (Secretaris jenderal) FKM (Front Kedulatan Maluku) Moses Tuanakotta en de echtgenote van FKM Leider mw.Holly Manuputty werden op 15 juli 2004 terechtgesteld in Ambon. Er was veel opkomst. Mw.Holly Manuputty welke reeds vanaf 2 mei 2004 bij de PolDa (Polisi Daerah) gevangen is gehouden. werd als eerste terechtgesteld. Zij is schuldig aan het aktief deelnemen aan RMS aktiviteiten o.a. de cermoniele vlaghijsing op 25 april 2004. Zij ontvangt 2x per week informasi van haar echtgenoot leider FKM dr.Alex Manuputty en propogandeert de situatie in de Molukken, Ambon in Amerika.
Ook Moses Tuanakotta werd op die dag terechtgesteld. Op de vraag zijn nationaliteit te identificeren zei hij staatsburger te zijn van "Negara Maluku". Moses Tuanakotta heeft tijdens de ceremoniele vlaghijsing de speech van dr.Alex Manuputty voorlgelezen. Ook zou hij tijdens een interview met de krant Siwa Lima de Molukse bewoners hebben opgeroepen om op 25 april de RMS vlag te hijsen. Hij zou de kleuren van de RMS vlag hebben uitgelegd zoals :
blauw = rijkdom in de Molukse wateren;
wit = heiligheid;
groen = vruchtbaarheid
rood= dapperheid
Om de veiligheid tijdens de rechtzitting te bewaken heeft de politie 50 personeel ingezet.
De rechtzitting is uitgesteld tot maandag 19 juli.
Strenge controle binnenkomst van buitenlanders in Ambon
Imigratiedienst in Ambon zei extra strenge controle te zullen doen uitoefenen op buitenlanders die Maluku binnenkomen via de luchthaven Pattimura in Laha. De reden is dat binnenkort de status van de luchthaven gewijzigd zal worden in een "Internationale luchthaven".
Extra personeelsleden zijn hiervoor reeds aangesteld en tewerkgesteld.
KM Amani in de Banda Zee gezonken
Een vrachtboot van Gresik Surabaya die op weg was naar het eiland Gorom in het noorden van Seram is op 16 juli gezonken, wegens erge stormweer. Met het gevolg; 14 vermisten en 2 personen die gered werden door KM Ceremai. Deze twee hebben ca 26 uur in zee gedreven. Met het geluk dat de KM Ceremai langsvaart en de twee hebben opgepikt. Momenteel liggen beiden in het ziekenhuis. De 14 anderen zijn tot op heden nog niet gevonden.
Situatie Ambon - Maluku 19 juli 2004
Het is nu natte moeson, maar gelukkig regende het in de avonduren. Overdag schijnt de zon. Af en toe krijgen we rukwinden. Het is niet prettig om in deze tijd te gaan varen. Het is veel te gevaarlijk op zee.
Veder is het vrij rustig. De moslims verkopen nog steeds tegenover het RST ziekenhuis bij de Universiteit Pattimura in Ambon. Het is er altijd druk, maar wel gezellig met al die kraampjes.
Alle wegen naar moslimsgebied en naar het airport zijn open. De Christenen durven nog steeds geen moslimsterrein te betreden, maar omgekeerd komen moslims op Christenterrein hun inkopen doen en ook hun waren te verkopen.
Het kan nog een hele lange tijd duren, want men heeft nog trauma van de afgelopen onrust op 25 april.
Ambon, 19 juli 2004
Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl
via
pareradekker@home.nl