Landelijke Studenten Vakbond
PERSBERICHT
Kamernood vraagt om lange termijnoplossing
Utrecht 14 juli 2004 - De kamernood in de Nederlandse studentensteden is inmiddels gestegen tot immense proporties. Bijna 30 duizend studenten wachten op dit moment op een kamer. In Utrecht en Amsterdam is de wachttijd voor een kamer in het centrum zo'n vijf jaar. Dit blijkt uit een landelijke inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).
In plaats van te zoeken naar structurele oplossingen, grijpt het ministerie van VROM echter alleen naar korte termijnoplossingen zoals containers en sloopwoningen voor studenten. Hoewel dit deze week leidde tot een jubelend persbericht van het ministerie over het oplossen van de kamernood, wijzen de cijfers die de LSVb heeft verzameld op een gestaag groeiend probleem. Tijdelijke plannen zoals het bewoonbaar maken van sloopwoningen, boten, asielzoekerscentra en containers zijn een goed begin, maar niet voldoende om het nijpende tekort aan studentenkamers op te lossen. De huidige plannen verschuiven het probleem slechts naar een later moment.
Structurele maatregelen als huursubsidie voor studentenkamers en het bouwen van kamers en starterwoningen komen te weinig aan bod in het voorgestelde beleid. In veel steden is het namelijk dramatisch gesteld met de doorstroom naar starterwoningen. "De eerste stap is gezet, maar we zijn er nog lang niet", aldus voorzitter Kim Toering. "Uit ons onderzoek blijkt dat de kamernood nog steeds niet wordt opgelost. Willen ze ons nu allemaal in containers stoppen?" Daarom roept de LSVb minister Dekker op de toekomst niet uit het oog te verliezen.