Gasunie
Persbericht
Gasunie Research leidt Europees waterstofonderzoek
Deze maand wordt een begin gemaakt met de uitvoering van het NATURALHY-project waarbij wordt onderzocht onder welke condities waterstof aan aardgas kan worden toegevoegd. Uitgangspunt daarbij is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande, waardevolle gasinfrastructuur. Daarmee kan de overgangsperiode naar een duurzame energievoorziening worden overbrugd. Het NATURALHY-project sluit aan bij het binnen het EET-subsidieprogramma lopende Nederlandse project vergroening van gas . De kosten voor de uitvoering van het project, dat een looptijd heeft van 5 jaar, worden grotendeels gedragen door de Europese Commissie. Het onderzoeksproject wordt door Gasunie Research vanuit Groningen gecoördineerd.
Aan het onderzoek nemen 39 partners deel waaronder gasmaatschappijen, onderzoeksinstellingen en universiteiten uit geheel Europa. Vanuit Nederland zijn TNO, ECN, Shell Hydrogen en NEN bij dit omvangrijke project betrokken. Daarnaast is een adviescommissie geformeerd uit toonaangevende instellingen op het gebied van veiligheid, milieu, regelgeving, beleid en energie die hun achterban over de projectresultaten gaan informeren en tevens informatie inbrengen in het project.
Aangezien de chemische en fysische eigenschappen van aardgas en waterstof sterk verschillen, richt het onderzoek zich met name op de veiligheidsaspecten van transport, distributie en gebruik van aardgas-/waterstofmengsels en naar de mogelijke invloed van waterstof op de materiaaleigenschappen van de aardgasinfrastructuur. Voorts zullen membranen worden ontwikkeld waarmee selectief waterstof uit aardgas-/waterstofmengsels kan worden onttrokken. Met dergelijke filters kunnen onder andere brandstofcellen (die waterstof direct in elektriciteit omzetten) via het aardgasnet van waterstof worden voorzien.
Waterstof wordt door veel deskundigen gezien als belangrijke energiedrager om een duurzame energievoorziening te realiseren: waterstof geeft bij de verbranding namelijk geen CO2-emissie en kan duurzaam worden geproduceerd uit bijvoorbeeld zon- of windenergie en biomassa. De overgang naar een waterstofeconomie zal naar verwachting tientallen jaren duren en enorme investeringen vergen.
Het Noorden wil zich verder ontwikkelen tot toonaangevende energieregio van Nederland. Het project sluit prima aan bij de ambitie om Noord-Nederland te profileren als Energy Valley. Eveneens past het project in het op 29 juni jl. door Eneco, Essent, Gasunie, NAM en Nuon ondertekende Manifest, waarin zij hun plannen bekendmaken op het gebied van verduurzaming van gasgebruik in Nederland.
Groningen, 14 juli 2004