Gemeente Roggel en Neer

02/08/2004
Uit de gemeenteraad
Gemeenteraadsvergadering 13 juli 2004


* Uitvoeringsplan Duurzame Energie (met foto zonnepaneel)

Op 13 juli 2004 heeft de gemeenteraad het Uitvoeringsplan Duurzame Energie vastgesteld. Dit nieuwe beleid kent een doelgerichte aanpak met een korte doorlooptijd (2004, 2005 en 2006). De primaire doelstelling is het stimuleren van energiemaatregelen zoals energiezuinige verwarming, zonne-energie, warmtepompen en dergelijke. Hiervoor wordt een stimuleringsfonds duurzame energie opgericht voor zowel particuliere huiseigenaren als verhuurders van woningen in de bestaande bouw. Uit dit fonds worden financiële subsidies verstrekt, waardoor wordt gestimuleerd wordt om dergelijke maatregelen toe te passen.

Ook de gemeente zelf zal bekijken of zij dergelijke duurzame energiemaatregelen kan toepassen in haar gemeentelijke gebouwen. Zij is zeer recent met al haar stroomaansluitingen op zogenaamde groene stroom overgegaan, waardoor al een stap is gezet in de goede richting.

Vanaf augustus 2004 zal uitgebreid aandacht worden gegeven aan de inhoud van het genoemde stimuleringfonds. Toetsingscriteria en subsidiebedragen zullen dan bekend worden gemaakt.

Het uitvoeringsplan ligt ter inzage van 6 augustus tot en met 3 september 2004. Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij unit Bouw- en woningtoezicht (tel 0475-499562) of unit Milieu (tel. 0475-499566). Ook via mail kunt u informatie opvragen.

* Uitvoeringsprogramma natuur en landschap

Eind 2002 en begin 2003 hebben de gemeenteraden van Haelen, Heel, Heythuysen, Hunsel, Roggel & Neer en Thorn - de gemeenten die samen de Tuin van Limburg vormen - het TuinOntwikkelingsPlan (TOP) vastgesteld. In dat TOP zijn een zestal zaken geformuleerd die we belangrijk vinden en het eerste willen aanpakken binnen de regio. Speciale aandacht heeft de versterking van natuur en landschap en het bewaren en opvangen van water (conservering en retentie).

In november 2003 is het plan van aanpak vastgesteld. In april 2004 is een subsidie van ruim 45.000,00 toegezegd in het kader van het Besluit Ontwikkeling Landschappen (BOL) (die subsidie is 75% van de subsidiabele kosten).

Landschapsontwikkelingsplan
De inzet is dat er voor alle gemeenten samen een landschapsontwikkelingsplan gaat komen waardoor samenhang wordt gebracht in de ideeën die er voor het gebied zijn. Uit dat plan zullen projecten komen rollen die uitgevoerd gaan worden op korte, middellange en lange termijn. Ook hier geldt weer dat natuur en landschap speciale aandacht heeft.
De visie in het landschapsontwikkelingsplan wordt de basis voor het bestemmingsplan buitengebied van de deelnemende gemeenten dat in 2005 opgesteld zal gaan worden.

Aandachtspunten
De volgende aandachtspunten moeten in het landschapsontwikkelingsplan aan de orde komen:


* het behoud, herstel en de ontwikkeling van de natuurlijke waarden van het gebied, waarbij met name de eigenheid van het landschap versterkt moet worden;

* de versterking van de ecologische structuur, met bijzonder aandacht voor handhaving van waardevolle landschapselementen en versterking van bossen;

* het stimuleren van het natuurbeheer door agrariërs. Ook in het kader van de reconstructie moet aan natuurontwikkeling aandacht besteed worden;

* de brede aanpak van de verbetering van de omgevingskwaliteit in samenhang met de ontwikkeling van watersystemen;
* verbetering van de waterhuishouding van de diverse beken die door het gebied stromen. Hierbij wordt aangesloten bij de stroomgebiedvisies van het waterschap.

Deze zomer wordt gestart met het landschapsontwikkelingsplan dat volgens planning in mei 2005 gereed is. Als laatste stap in de totstandkoming staat onder meer een voorlichtings- en inspraakbijeenkomst gepland.