Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 13/7/2004


13-7-04: Spareribs populair op de barbecue

Dat de afzet van barbecueproducten sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, blijkt uit de barbecue afzetcijfers van 2003. Daaruit blijkt dat de mooie zomer van 2003 gezorgd heeft voor een record afzet in de meest populaire barbecue-productcategorieën. In totaal is er in de zomermaanden van 2003 maar liefst 12% meer barbecuevlees aangekocht ten opzichte van 2002. Vooral spareribs bleken populair: maar liefst een groei van 23% werd daarin genoteerd door onderzoeksbureau GfK. Worst is en blijft het populairste product in het barbecue seizoen, terwijl de hamburgers en schijven in opmars zijn.

Product Afzet 2002 (* 1.000 kg) Afzet 2003 (* 1.000 kg) Verschil Spareribs


755


934


+23,7% (Ham)burgers/schijven


2.943


3.452


+17,3% (Verse) worstjes


3.621


4.040


+11,6% Barbecue pakket

784

860


+9,7% Speklap


2.446


2.522


+3,1%

Bron: PVE/ GfK
NB: Er zijn nog geen cijfers bekend over 2004.

Gezond en veilig barbecuen
Barbecuen is een gezonde, magere en veilige bereidingswijze, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hieronder de barbecue top 5 van het Voorlichtingsbureau Vlees:

1. Zorg er voor dat vlees en groenten niet verbranden en zwart worden. Verbrande etenswaren zijn namelijk niet lekker en heel ongezond. Snijd daarom zwart verbrande randjes altijd van het vlees af, of voorkom verbranden door een speciale folieschaal te gebruiken.

2. Voorkom kruisbesmetting! Leg geroosterd vlees op een schoon bord, nooit weer terug op het bord waar het rauwe vlees op heeft gelegen. Gebruik voor rauw vlees ander keukengereedschap (messen en tangen) dan voor het bereide vlees om eventuele micro-organismen geen kans te geven op het bereide vlees te komen.
3. Vlees dat om een langere bereidingstijd vraagt (bijvoorbeeld schouderkarbonades, saucijsjes, verse worst, spare ribs, lever, gehaktballen en kippenpoten), kunnen het beste even worden voorgegaard in hete bouillon. Het vlees is dan ook in de kern al (bijna) gaar en krijgt op de barbecue nog een knapperig korstje en een lekkere smaak.

4. Ongeveer een uur nadat de (houtskool) barbecue is aangestoken is deze op zn heetst. Rooster dan als eerste het vlees dat het snelst klaar is (bijvoorbeeld biefstuk). De afstand van het rooster tot de kooltjes bepaalt de temperatuur op het rooster:
- 20 cm boven de kooltjes is geschikt voor stukken vlees die rood of rosé gegeten worden (zoals biefstuk)

- 45 cm is geschikt voor vleessoorten die door en door gaar gegeten worden (zoals hamburgers en worstjes)
5. Voorkom steekvlammen! Rooster wat vettere stukjes vlees zoals speklappen op een plaat barbecue of dek het rooster af met stevig aluminium folie. Snijd het vetrandje van vlees op meerdere plaatsen in, zodat het vlees tijdens het grillen niet omkrult en ongelijkmatig gaar wordt.

Het Voorlichtingsbureau Vlees wenst u een lange, warme zomer met veel lekkere en gezonde barbecues. Hierbij een recept voor varkenshaassaté die in een folieschaal wordt gegrild.

Oosterse saté van varkenshaas

Voor 4 personen
Voorbereidingstijd: 90 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten
500 g varkenshaas (in blokjes van 1½ cm)
2 eetlepels uien (gefruite gedroogde uitjes)
7 eetlepels ketjap manis
3 teentjes knoflook (geperst)

1 theelepel gemberpoeder
3 eetlepels limoensap
16 satéstokjes

Bereiding

1. Roer in een kom 2 teentjes knoflook, gemberpoeder, 2 eetlepels limoensap, 4 eetlepels ketjap en peper tot een marinade. Schep de blokjes varkenshaas door de marinade en laat deze 1½ uur afgedekt in de koelkast marineren.

2. Rijg de blokjes vlees aan de satéstokjes. Leg de stokjes in een speciale folieschaal voor spiesen (te koop bij warenhuis en supermarkt). Grill de saté op de barbecue in ca. 10 minuten aan alle zijden goudbruin.

3. Roer ondertussen in een kom 1 teentje knoflook, 1 eetlepel limoensap, 3 eetlepels ketjap en versgemalen peper tot een ketjapsaus.

4. Verdeel de saté en ketjapsaus over 4 borden en garneer deze met de gedroogde uitjes.

Lekker met frietjes en komkommer-taugé salade.

Klik hier voor nog meer heerlijke barbecuerecepten.