Persbericht d.d. 13/7/2004
13-7-04: Spareribs populair op de barbecue
Dat de afzet van barbecueproducten sterk afhankelijk is van de
weersomstandigheden, blijkt uit de barbecue afzetcijfers van 2003.
Daaruit blijkt dat de mooie zomer van 2003 gezorgd heeft voor een
record afzet in de meest populaire barbecue-productcategorieën. In
totaal is er in de zomermaanden van 2003 maar liefst 12% meer
barbecuevlees aangekocht ten opzichte van 2002. Vooral spareribs
bleken populair: maar liefst een groei van 23% werd daarin genoteerd
door onderzoeksbureau GfK. Worst is en blijft het populairste product
in het barbecue seizoen, terwijl de hamburgers en schijven in opmars
zijn.
Product Afzet 2002 (* 1.000 kg) Afzet 2003 (* 1.000 kg) Verschil
Spareribs
755
934
+23,7%
(Ham)burgers/schijven
2.943
3.452
+17,3%
(Verse) worstjes
3.621
4.040
+11,6%
Barbecue pakket
784
860
+9,7%
Speklap
2.446
2.522
+3,1%
Bron: PVE/ GfK
NB: Er zijn nog geen cijfers bekend over 2004.
Gezond en veilig barbecuen
Barbecuen is een gezonde, magere en veilige bereidingswijze, mits aan
een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hieronder de barbecue top 5 van
het Voorlichtingsbureau Vlees:
1. Zorg er voor dat vlees en groenten niet verbranden en zwart
worden. Verbrande etenswaren zijn namelijk niet lekker en heel
ongezond. Snijd daarom zwart verbrande randjes altijd van het
vlees af, of voorkom verbranden door een speciale folieschaal te
gebruiken.
2. Voorkom kruisbesmetting! Leg geroosterd vlees op een schoon bord,
nooit weer terug op het bord waar het rauwe vlees op heeft
gelegen. Gebruik voor rauw vlees ander keukengereedschap (messen
en tangen) dan voor het bereide vlees om eventuele
micro-organismen geen kans te geven op het bereide vlees te komen.
3. Vlees dat om een langere bereidingstijd vraagt (bijvoorbeeld
schouderkarbonades, saucijsjes, verse worst, spare ribs, lever,
gehaktballen en kippenpoten), kunnen het beste even worden
voorgegaard in hete bouillon. Het vlees is dan ook in de kern al
(bijna) gaar en krijgt op de barbecue nog een knapperig korstje en
een lekkere smaak.
4. Ongeveer een uur nadat de (houtskool) barbecue is aangestoken is
deze op zn heetst. Rooster dan als eerste het vlees dat het snelst
klaar is (bijvoorbeeld biefstuk). De afstand van het rooster tot
de kooltjes bepaalt de temperatuur op het rooster:
- 20 cm boven de kooltjes is geschikt voor stukken vlees die rood
of rosé gegeten worden (zoals biefstuk)
- 45 cm is geschikt voor vleessoorten die door en door gaar
gegeten worden (zoals hamburgers en worstjes)
5. Voorkom steekvlammen! Rooster wat vettere stukjes vlees zoals
speklappen op een plaat barbecue of dek het rooster af met stevig
aluminium folie. Snijd het vetrandje van vlees op meerdere
plaatsen in, zodat het vlees tijdens het grillen niet omkrult en
ongelijkmatig gaar wordt.
Het Voorlichtingsbureau Vlees wenst u een lange, warme zomer met veel
lekkere en gezonde barbecues. Hierbij een recept voor varkenshaassaté
die in een folieschaal wordt gegrild.
Oosterse saté van varkenshaas
Voor 4 personen
Voorbereidingstijd: 90 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten
500 g varkenshaas (in blokjes van 1½ cm)
2 eetlepels uien (gefruite gedroogde uitjes)
7 eetlepels ketjap manis
3 teentjes knoflook (geperst)
1 theelepel gemberpoeder
3 eetlepels limoensap
16 satéstokjes
Bereiding
1. Roer in een kom 2 teentjes knoflook, gemberpoeder, 2 eetlepels
limoensap, 4 eetlepels ketjap en peper tot een marinade. Schep de
blokjes varkenshaas door de marinade en laat deze 1½ uur afgedekt
in de koelkast marineren.
2. Rijg de blokjes vlees aan de satéstokjes. Leg de stokjes in een
speciale folieschaal voor spiesen (te koop bij warenhuis en
supermarkt). Grill de saté op de barbecue in ca. 10 minuten aan
alle zijden goudbruin.
3. Roer ondertussen in een kom 1 teentje knoflook, 1 eetlepel
limoensap, 3 eetlepels ketjap en versgemalen peper tot een
ketjapsaus.
4. Verdeel de saté en ketjapsaus over 4 borden en garneer deze met de
gedroogde uitjes.
Lekker met frietjes en komkommer-taugé salade.
Klik hier voor nog meer heerlijke barbecuerecepten.
Voorlichtingsbureau Vlees