Titel: Aanbesteding overheden leidt tot discriminatie

WISSENRAET EN VAN SPAENDONCK
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 09-07-2004 09:10

PERSBERICHT

Aanbestedingsprocedures Europese overheden leiden tot discriminatie kleine en middelgrote ondernemingen

De aanbestedingsprocedures voor diensten van Europese (semi-)overheden sluiten kleine bedrijven uit, verstoren de marktwerking, remmen innovatie af en veroorzaken onnodig veel bureaucratie.

Europees aanbesteden is een inkoopmethode van (semi-)overheden die is bedoeld om voor overheidsopdrachten de Europese marktwerking te bevorderen. De methode is verplicht voor opdrachten boven een bepaalde waarde. De Rijksoverheid hanteert voor te leveren diensten een drempelbedrag van Euro 154.014,00. Voor de andere overheden is dat Euro 236.945,00. In Nederland alleen al verschijnen iedere dag circa 20 Europese aanbestedingen.
VETRON constateert dat degenen die een aanbesteding uitschrijven, nogal lichtvaardig te werk gaan. Minimaal moeten drie tot vijf organisaties kunnen meedingen. Van een maximumaantal is echter geen sprake: tientallen opleidingsinstituten krijgen het verzoek een offerte uit te brengen.

Daarnaast constateert de VETRON dat de hoeveelheid gevraagde informatie buiten alle proporties is. Van jaarverslagen over verschillende jaren, referenties van minimaal vijf klanten tot complete c.v.'s van directieleden. Het komt voor dat een offerte voor een redelijk eenvoudig opleidingstraject uit vijf complete multomappen bestaat. Voor kleine en middelgrote opleidingsinstituten is het vrijwel onmogelijk zich in te schrijven voor een openbare aanbesteding: de tijd en kosten die met het opstellen van een offerte zijn gemoeid, wegen niet op tegen de kans de opdracht binnen te halen. Het uitbrengen van een gemiddelde offerte kost zo'n 120 uur.

Om toch in aanmerking te komen voor de opdracht, besteden veel bedrijven onder de kostprijs aan. VETRON-secretaris Martin de Jong constateert een wildwest als het gaat om de prijsconcurrentie: 'Bedrijven doen er alles aan om in deze economisch slechte tijd hun mensen aan het werk te houden. Kortingen van 30 procent komen regelmatig voor. De druk die de overheid uitoefent, staat buiten elke werkelijkheid. Dit is niet goed voor onze branche en heeft op de lange duur een schadelijk effect. Financiële ruimte voor innovatie is er niet'.

Het bestaat niet dat degene die de selectie maakt, ook daadwerkelijk alle informatie leest. Maar als niet alle informatie in detail voorhanden is, wordt een bureau op grond van dit feit per definitie uitgesloten van verdere deelname.
De VETRON pleit ervoor dat de hoeveelheid informatie die instituten moeten geven, sterk wordt beperkt. Pas na selectie van drie tot vijf kansrijke instituten zou de overheid gedetailleerdere informatie mogen opvragen.
Een mogelijke oplossing die de VETRON voorstaat, is het verhogen van de drempelbedragen voor diensten in combinatie met de bestuurlijke afspraak, dat de lidstaten zelf de aanbestedingsregels voor kleinere transacties vaststellen. Nationale overheden zijn beter in staat passende procedures te formuleren dan de Europese Unie.
De VETRON is van mening dat door de huidige regels de regie volledig zoek is. Daardoor wordt juist het tegengestelde effect bereikt van de volledig vrije mededinging die is beoogd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin de Jong, secretaris VETRON, telefoon 013-5944702 of 06 28020534.

De VETRON is de branchevereniging van trainings- en opleidingsinstituten in Nederland die zich richten op de zakelijke markt. VETRON treedt voor haar leden op als belangenbehartiger en gesprekspartner naar het bedrijfsleven, de overheid en de politiek.

Reitseplein 1 5037 AA Tilburg Postbus 90154 5000 LG Tilburg Telefoon: (013) 594 47 02 Fax: (013) 594 47 03 E-mail: info@vetron.nl www.vetron.nl