Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Rechter: mensenrechten worden geschonden

Met de kilometerlimiet in het vervoerssysteem Valys worden de mensenrechten geschonden. Toch valt het buiten de bevoegdheden van de rechter om aan dit beleid te tornen. De kilometerlimiet van Valys blijft gehandhaafd. Die uitspraak deed de rechter in het Kort Geding over Valys op vrijdag 9 juli 2004. De gevolgen voor de afschaffing van de kilometerlimiet zouden volgens de rechter niet te overzien zijn. Gehandicaptenorganisaties beraden zich over de vervolgstappen.

Het betekent dat mensen met een functiebeperking niet kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze moeten kiezen tussen eens per jaar een bezoek aan hun ouders of aan vrienden buiten de eigen regio. Het beoefenen van sport of een hobby wordt voor velen onmogelijk. Kortom: een ernstige inbreuk op de inrichting van hun privé-leven.

De staat moest zich tijdens een Kort Geding verantwoorden voor de vervoersbeperkingen die met de invoering van Valys 1 april 2004 de mensen met een handicap was opgelegd. De meeste Valys-gebruikers kunnen maar 450 kilometer per jaar reizen. Met een extra indicatie mag men 900 kilometer per jaar reizen met toegankelijk rolstoelvervoer voor 0,16 per kilometer. Boven de limiet betaalt men 1,25 per kilometer. Voor velen een onbetaalbare prijs. De bedoeling van de regeling is dat mensen met een beperking meer met het openbaar vervoer reizen. Dat is voor velen niet mogelijk, omdat dit ontoegankelijk is.

De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond en wordt gesteund door vele andere Regionale Patiënten Consumenten Platforms (RPCP's), Federatie van Ouderverenigingen (FvO), Stichting Landelijk Steunpunt Cliëntenraden (LSR) en vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.

Klik hier voor uitspraak van de rechter.

(Geplaatst: 9 juli 2004)
---